Брожение в Пловдив срещу махането на паметника на Гюро Михайлов от площад „Централен”

Сериозно недоволство сред дългогодишни военнослужещи , запасни офицери и обикновени жители на града под тепетата предизвика новината, че паметника на Гюро Михайлов ще бъде махнат от площад „Централен” заедно с пресъхналия шадраван до него.

Мотивът на кмета Иван Тотев и екипът му е, че точно оттам ще минава нов газопровод, който ще снабдява в гориво съседните обществени сгради, както и че монументът на храбрия войник не се вписва в новата визия на площад „Централен”, който ще бъде превърнат в една огромна сцена. Подобна идея имаше още преди няколко години, но тогава срещу нея скочиха ветераните от войните и няколко съюза и организации и Гюро Михайлов и компания си останаха там, където бяха поставени през 1993 г.

Последната дума къде да бъде преместен монумента за четвърти път ще имат старейшините от местния парламент. Това решение се очаква да бъде взето още на следващата сесия на Общинския съвет, тъй като до 2 седмици ще бъде подготвена обществената поръчка за новата визия на площад „Централен”, с която Пловдив ще посрещне 2019 г., когато ще е Европейска столица на културата.

Паметникът на Гюро Михайлов и неговите храбри другари е тържествено открит на несъществуващия днес площад „Цар Крум” (зад Централна поща) в Пловдив на 27 ноември 1938 г. Най-сериозна подкрепа за начинанието оказали тогавашният кмет Божидар Здравков и офицерите от града.

Монументът представлява композиция, в която Гюро Михайлов е представен в цял ръст, застанал на пост до касата, а около него са бойните му другари, които страдат от разразилия се пожар, но подкрепят своя събрат. Бронзовата композиция е поставена върху каменен саркофаг, които съхранява тленните останки на героите.

Прекрасният паметник, поставен в самото сърце на Пловдив, става място за преклонение към хората, пожертвали живота си в името на народ и Родина и с ясното съзнание, че дългът, честта и верността стоят над всичко. През 1962 г. комунистическите управници в лицето на тогавашния първи секретар на Окръжния комитет на БСП-Пловдив Кочо Гяуров най-безцеремонно демонтират паметника и събират в един кашон тленните останки на загиналите.

Останките са предадени на музея в Пловдив, а паметникът е пренесен първоначално в казармата на несъществуващия вече Девети Пловдивски полк, а по-късно – в поделението на Строителни войски срещу гробищата. През 1992 г. родолюбиви пловдивчани се заемат да върнат паметника на Гюро Михайлов и неговите другари там, където му е мястото – край Военния клуб на площад „Централен” .

Първият демократично избран кмет на Пловдив Гарабед Томасян открива навръх 3 март 1994 г. официално монумента в оригиналния му вид, в който е бил през 1938 година. Най-естетственият нов „дом” на емблематичната за Пловдив скулптура според местните историци и общественици е мястото, където Гюро Михайлов и неговите другари са изгорели при пожара на сградата на Румелийската милиция – на площад „Съединение”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България