Броим от 60 до 500 лв. за банка кръв на черно

БЧК с идея: Дарителите да не плащат здравни вноски до 6 месеца

От 60 до 500 лв. броят близки на пациенти у нас за банка кръв на черно, а бизнесът на мургавите търговци процъфтява, защото доброволните кръводарители се топят, докато нуждите от кръвни продукти на болниците растат. Тревожната картина обрисува зам.-председателят на Областния съвет на БЧК-Варна д-р Петър Радушев на кръгла маса по проблемите на кръводаряването.

Участие във форума взеха експерти от БЧК, община Варна, Районния център по трансфузионна хематология /РЦТХ/, областната управа, синдикатите и Варненската и Великопреславска митрополия. Годишно България се нуждае от около 170 000 кръводарители, а реално те са до 150 000, като едва 20% от тях правят това доброволно и безвъзмездно, стана ясно на дискусията.

"Дневно имаме около 60 кръводарители, а за да работим спокойно и да няма дефицит са нужни 100", обясни д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ, който обслужва областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Търговище.

Според д-р Йорданова изнесените акции в предприятията не са особено популярни сред работодателите заради двата дни отпуск, които по закон се полагат на всеки кръводарител.

Критичното положение може да се преодолее чрез активна кампания на широк кръг от институции и чрез бонуси, единодушни бяха експертите. От БЧК предложиха доброволните кръводарители да бъдат освободени от здравни вноски за период от 3 до 6 месеца.

Това няма да се отрази тежко на бюджета на НЗОК, но ще бъде стимул за служителите и за работодателите, поясни председателят на ОС на БЧК-Варна Илия Раев. Той призова стотиците неправителствени организации да подкрепят идеята за промотиране на безвъзмездното кръводаряване като здравословен и животоспасяващ акт. Църквата също прие да се присъедини.

"С благословията на митрополит Йоан би било добре на служби от амвона да призоваваме миряните да изпълнят християнския си дълг и да дарят кръв", посочи отец Ясен.

Информационни кампании сред младежите и привличането на родни звезди към каузата бяха сред идеите, обсъдени на кръглата маса. Във Варна вече има успешна практика с кампанията "Дари кръв - вземи билет", чрез която доброволните донори се сдобиват с безплатни покани за посещения на културни събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България