Брокери-измамници ощетяват наематели с капаро и фалшиви договори

Брокерски схеми присвояват значителни суми от кандидат-наематели. Хората забравят, че нито един брокер на имоти няма право да сключва договори за наем и да взема капаро, без да покаже нотариално заверено пълномощно за това.

Пострадали разказаха по БНР, че брокерът им е поискал 400 лева като депозит и им е обяснил, че няма как на този етап да се срещнат със собственика, тъй като е в чужбина: „И даваме капарото, и подписваме депозитна разписка с агенцията“.

Оказва се обаче, че в депозитната разписка никъде не е записано, че агенцията се задължава да осигури въпросния имот в някакъв срок: „Звъннах на брокера. Разбрахме се, че наистина няма да има сделка и си потърсихме капарото. Парадоксът беше, че мениджърът на самата агенция живее в тази квартира. И не знам как брокерът не е наясно, че мениджърът въобще няма намерение да се изнася… И брокерът ми каза – „Няма да получиш парите, агенцията отказва, защото си се свързвала със собственика и си нарушила правата на агенцията“.

Схемата е следната – брокерът, въпреки че няма право да сключва договори за наем, да взема пари като капаро от кандидат-наематели, го прави и то неколкократно.

Сумата, която взема от клиентите, е между 400 и 500 лева. След това брокерът започва да обяснява на клиента, че нещо се е объркало по сделката и вместо клиентите да се настанят в имота, който са запазили, те започват да си търсят парите. Парите не се връщат или ако се върнат, неустойка не се изплаща, защото не е имал право да взема пари и да сключва договори и на нито един от клиентите не е представил нотариално заверено пълномощно за това.
Мениджърът на агенцията уверил, че на служителя, който е прилагал тази схема, ще бъде наложено „административно наказание“. По думите му, брокерите нямат право да разписват договори: „Договорът за наем се разписва между две страни, сред които брокерът не фигурира. Страните са наемател и наемодател. Това двете страни, които имат право по закон да разписват договор за наем“.

Софийската районна прокуратура е образувала преписка по сигнали на граждани за лице, което се представя за брокер, отдаващ под наем имот. МВР е докладвало вчера резултатите от проверката по случаите в прокуратурата. С прокурорско постановление е образувано наказателно производство, като обвинителят е сметнал, че има данни за измама, която е осъществена при условията на продължаващо престъпление. Това означава, че има няколко деяния спрямо различни пострадали. Наказанието за измама е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.