Брокер: Населението на София расте с 30-40 000 души годишно

„София е единственият град в България, който се урбанизира. Населението му расте с 30-40 000 души годишно. Тези хора трябва да живеят някъде. Повечето от тях преценяват да останат тук”. Това заяви Християн Димитров - брокер и съдружник в агенция за недвижими имоти, по NOVA NEWS.

По думите му България е благоприятна страна за привличане на чуждестранни капитали и инвестиции. „Цените на имотите в София все още са достъпни за крайния потребител - 1400-1500 евро на квадратен метър и хората могат да си го позволят”, каза брокерът.

Според Християн Димитров има лек спад в броя на сделките с недвижими имоти в последното тримесечие. „Това ще доведе до укротяване на темпа на ръста на цените. Ако преди е бил 15-16 до 17%, сега този ръст на цените ще бъде 1-2-3% и на края на годината – 5-6-7, евентуално”, прогнозира той. По-малко сега се търсят къщите извън столицата в сравнение с времето на пандемията от коронавирус.

България е на 13-о място сред 56 държави по ръст на цените на имотите. Изпреварваме Хърватия, Сингапур и Полша и сме непосредствено след Литва, показват последните статистики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции