Бронзова богиня опъна лък в Монтана

В навечерието на празника Свети Дух жителите на Монтана откриха възстановената статуя на богинята Диана в центъра на областния град. Римската закрилница на лова и горите е била пазителка на древната крепост Монтанензиум край река Огоста, а след промените бе изобразена и на герба на града, преименуван от Михайловград на Монтана.

Пластиката на красивата богиня, опънала лък, е била издигната над Михайловград още през 70-те години на миналия век, но след 1989 г. вандали откраднали статуята.

По инициатива на граждани и общински съветници бронзовата Диана бе отлята отново по копие на скулптора й Димитър Ганчев, който въпреки навършените си 90 години участва във възстановяването на творбата.

„Монтана е единственият български град, който носи името си още от римско време и възстановяването на тази статуя е принос към богатата ни история и и култура!”, заяви кметът Златко Живков. „В историята има тежки моменти – на погроми, пожари, вандализъм,и тяхна жертва често е културата. Наш дълг е да пазим сътвореното, защото така пазим духа си!”, каза развълнуваният скулптор Димитър Ганчев.

На постамента на бронзовата богиня са изписани имената на дарители – бизнесмени, творци, неправителствени организации и почетни граждани, събрали 31 000 лева за възстановяването на древния символ на областния град.

Коментари

Задължително поле