Бронзови накити пази Градът на мъртвите

Каменните саркофази издават семейни гробове от XII-XIV век

На бронзови накити са се натъкнали археолозите при отварянето на каменните саркофази от Града на мъртвите на Перперикон. Това обяви ръководителят на разкопките в скалния град проф. Николай Овчаров. Именно разкриването на некропола, както и големият площад са най-големите археологически открития, направени това лято, посочи той.

 

Гробовете в некропола са по християнски обичай. Ориентирани са изток/запад, оградени и покрити са с каменни плочи. През миналата година бяха открити около двайсетина от тях около базиликата в Перперикон, а сега разкритите гробове са над 130.

“Да бъдат погребани хората в този некропол е било много престижно”, каза проф. Овчаров и уточни, че местата в близост до храмовете са били много ценни и са стрували много скъпо.

В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора и това се потвърждава от откритите лични бронзови накити - пръстени, гривни, обеци, обясни археологът. Проф. Овчаров съобщи, че всички тези накити са от XII-XIV век. Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, свързана с Благовещение, обясни проф. Овчаров.

Археологът каза, че гробовете в “Градът на мъртвите” са семейни.

Постиженията на хидроинженерите

Огромна цистерна захранвала фонтан

“Всичко на Перперикон отива в скалата, там не могат да се направят обикновените инсталации и по тази причина хидростроителството има съвсем друг вид. Хората са се снабдявали с питейна вода от огромна цистерна, която открихме – на нея е имало фонтан и чучури с вид на животински глави или богове. Интересното обаче са каналите, които изкарват водата – те все едно са правени с флекс. Всичко това е правено на ръка от изключителни каменоделци. Това е уникално съоръжение за римския период на Перперикон”, допълни проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България