Броят бездомните котки в София

В момента никой не знае броя на бездомните котки – както в София, така и в цялата страна. Те са по-невидими от хората, защото не са заплаха за тях.

Фондация „Четири лапи“ и Столичната община започват съвместна кампания за преброяване на бездомните котки в София, като началото е на 19 април. Специализираните екипи отиват първо в квартал „Яворов“.

„Когато преброявахме бездомните кучета през 2018 г. забелязахме, че броят им е намалял до около 3500. 70% от сигналите, които достигат до  „Четири лапи“ за кастрация на животни, се отнасят за котки“, съобщи по Радио София д-р Маргарита Чанкова от фондацията.

Няма статистика дори на домашните котки, но на базата на продаваната храна за тях, може да се смята, че в България има около 800 000.

След като в рамките на 5 дни бъдат преброени бездомните котки в кв. „Яворов“, те ще бъдат заловени по хуманен начин, кастрирани в центъра на фондацията в Банкя, върнати по местата им, след което ще бъдат наблюдавани, обясни още ветеринарният лекар от „Четири лапи“.

Само за първите 4 месеца на 2021 г. са кастрирани над 1000 бездомни котки.

За периода на преброяването защитниците на четириногите ще продължат и другите си дейности, затова апелират към сигнали и съдействие от страна на гражданите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони