Броят на новозаразените с COVID-19 в Англия е спаднал с 30% след 4-седмичен локдаун

Случаите на коронавирус са намалели с около 30% в Англия по време на втория локдаун в страната, съобщава CNN, като се позовава на изследователи от Острова. Изследвания на над 105 000 души показаха, че инфекциите с COVID-19 намаляват в Англия, според междинен доклад от програмата за оценка на предаването в общността в реално време (REACT).

Докладът включва резултати от тестове за коронавирус, направени между 13 и 24 ноември, и показва, че „приблизително средно 0,96% от населението на Англия има вируса, или около 1 на 100 души“. „Това е приблизително 30% спад в броя на инфекциите в сравнение с предишни констатации, при които повече от 1 на 80 или 1,3% от хората са били заразени с вируса към 2 ноември“, според изследователите от Imperial College London и Ipsos MORI.

Четириседмичната карантина в Англия започна на 5 ноември и ще приключи в сряда. Тя бе наложена след като Великобритания преживя втора вълна от инфекция, засегнала особено силно северната част на Англия.

Правителството въведе локализирана система за страната, при която регионите, където инфекциите бяха високи, бяха поставени под по-строги ограничения от другите райони.

"Наблюдаваме спад на инфекциите на национално ниво и по-специално в региони, които преди това са били най-силно засегнати. Тези тенденции предполагат, че диференцираният подход е помогнал за ограничаване на инфекциите в тези райони и че националният локдаун е подсилил този ефект", каза Пол Елиът, директор на програмата в Imperial.

Броят на случаите е спаднал в по-голямата част на Англия, най-драстично в предишните горещи точки в страната на север, където те са намалели с над 50%, установиха изследователите. Уест Мидландс сега има най-голям брой инфекции - 1,55% от населението, според доклада.

Изследването показа, че R-номерът (или репродукционният номер, който показва на колко други хора предава вируса всяко заразено лице) е спаднал под 1 - до около 0,88, "което означава, че епидемията в страната по-скоро намалява, отколкото нараства". според изследователите. Лондон имаше най-високото R-число в страната при 0,95, докато най-ниското беше установено в северозападна и североизточна Англия, съответно 0,76 и 0,78.

Инфекциите са намалели сред повечето възрастови групи, с изключение на тези в училищна възраст, където е имало увеличение, казват изследователите. Училищата останаха отворени по време на втория национален локдаун, докато при първия – през пролетта, бяха затворени.

Коментари

Задължително поле