Броят техниката в жилищата ни

Може да събират данни за енергийната ефективност на домовете

Питат ни за професията

Техниката в жилищата ни ще провери Националният статистически институт (НСИ). За целта предстои да се приеме специален закон за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Планирано е доброволци да обхождат апартаментите и да събират информация за основните характеристики на жилищния фонд в страната. Все още не е уточнено дали ще се събират данни за енергийната ефективност на къщи и апартаменти. Със сигурност обаче ще се задават въпроси за наличието на предмети за дълготрайна употреба като телевизор, климатик, пералня и т.н. Целта е да се проследят условията, в които живее населението.

Въпросите в анкетата за преброяването на населението все още не са ясни, но със сигурност ще ни питат за пола, възрастта, образованието, икономическата активност и професията ни. Ще се обсъжда дали да има въпроси относно вероизповедание, етнос и майчин език. Точните параметри на проучването се очаква да станат ясни, след като се съберат обществени мнения за документа, качен на портала Strategy.bg.

“Един от въпросите, който подлежи на обсъждане, е как да бъде проведено това преброяване – електронно, чрез административни източници, или чрез класически метод с преброители и анкетни карти”, каза зам-председателят на НСИ Диана Янчева. Може да се използва и комбиниран подход.

Преброяването се очаква да излезе по-скъпо от предишното, когато са изхарчили 27,5 млн. лв. От НСИ обясниха, че оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят при електронно преброяване.

Последното преброяване у нас е било през 2011 г., а в него са участвали около 45 хил. преброители. Тогава близо 42% от хората са попълнили анкетата онлайн. Очаква се сега поне 68% да го направят, предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата с интернет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България