На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

Война между погребалните агенции в Стара Загора

Броят техниката в жилищата ни Може да събират данни за енергийната ефективност на домовете

Питат ни за професията

Техниката в жилищата ни ще провери Националният статистически институт (НСИ). За целта предстои да се приеме специален закон за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Планирано е доброволци да обхождат апартаментите и да събират информация за основните характеристики на жилищния фонд в страната. Все още не е уточнено дали ще се събират данни за енергийната ефективност на къщи и апартаменти. Със сигурност обаче ще се задават въпроси за наличието на предмети за дълготрайна употреба като телевизор, климатик, пералня и т.н. Целта е да се проследят условията, в които живее населението.

Въпросите в анкетата за преброяването на населението все още не са ясни, но със сигурност ще ни питат за пола, възрастта, образованието, икономическата активност и професията ни. Ще се обсъжда дали да има въпроси относно вероизповедание, етнос и майчин език. Точните параметри на проучването се очаква да станат ясни, след като се съберат обществени мнения за документа, качен на портала Strategy.bg.

“Един от въпросите, който подлежи на обсъждане, е как да бъде проведено това преброяване – електронно, чрез административни източници, или чрез класически метод с преброители и анкетни карти”, каза зам-председателят на НСИ Диана Янчева. Може да се използва и комбиниран подход.

Преброяването се очаква да излезе по-скъпо от предишното, когато са изхарчили 27,5 млн. лв. От НСИ обясниха, че оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят при електронно преброяване.

Последното преброяване у нас е било през 2011 г., а в него са участвали около 45 хил. преброители. Тогава близо 42% от хората са попълнили анкетата онлайн. Очаква се сега поне 68% да го направят, предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата с интернет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.