Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Броят техниката в жилищата ни Може да събират данни за енергийната ефективност на домовете

При преброяването на населението ще се проследи и в какви условия живеят българите.

Питат ни за професията

Техниката в жилищата ни ще провери Националният статистически институт (НСИ). За целта предстои да се приеме специален закон за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Планирано е доброволци да обхождат апартаментите и да събират информация за основните характеристики на жилищния фонд в страната. Все още не е уточнено дали ще се събират данни за енергийната ефективност на къщи и апартаменти. Със сигурност обаче ще се задават въпроси за наличието на предмети за дълготрайна употреба като телевизор, климатик, пералня и т.н. Целта е да се проследят условията, в които живее населението.

Въпросите в анкетата за преброяването на населението все още не са ясни, но със сигурност ще ни питат за пола, възрастта, образованието, икономическата активност и професията ни. Ще се обсъжда дали да има въпроси относно вероизповедание, етнос и майчин език. Точните параметри на проучването се очаква да станат ясни, след като се съберат обществени мнения за документа, качен на портала Strategy.bg.

“Един от въпросите, който подлежи на обсъждане, е как да бъде проведено това преброяване – електронно, чрез административни източници, или чрез класически метод с преброители и анкетни карти”, каза зам-председателят на НСИ Диана Янчева. Може да се използва и комбиниран подход.

Преброяването се очаква да излезе по-скъпо от предишното, когато са изхарчили 27,5 млн. лв. От НСИ обясниха, че оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят при електронно преброяване.

Последното преброяване у нас е било през 2011 г., а в него са участвали около 45 хил. преброители. Тогава близо 42% от хората са попълнили анкетата онлайн. Очаква се сега поне 68% да го направят, предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата с интернет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.