„Бруклин“ оставя Везенков в „Барса“

Александър Везенков стана първият българин, минал през драфта на НБА. Лотарията се разигра в Бруклин, а местният „Бруклин Нетс“ избра 21-годишното крило под №57. Везенков обаче пропусна 5-часовата церемония в зала „Барклис Сентър“, а предпочете да остане в Орландо, където е на летен тренировъчен лагер. „Мрежите“ се възползваха от отказа на „Денвър Нъгетс“, който бе другият тим, набелязал 206-сантиметровия българин.

В основата на избора бил генералният мениджър на „Нетс“ Шон Маркс, който отдавна следи изявите на Везенков. Американецът нарече играча „елитен стрелец“ и изрази задоволство, че е успял да се пребори за него. „Мрежите“ обаче са склонни да се вслушат в желанието на българина и да го оставят да продължи кариерата си в „Барселона“. Везенков изрази подобни намерения, когато пусна името си в драфта, за да използва последната възможност да участва в лотарията.

Това е много хубаво нещо за самия Везенков, пък и за баскетбола в България – заяви селекционерът на националния отбор Любомир Минчев. - Сега не мога да кажа дали е готов за НБА, защото не съм вътре в кухнята. Това, което очаквам да стане, е той да се наложи повече в Европа и след това да отиде там.“

Везенков ще продължи да работи над физическата си подготовка за Океана след което ще се присъедини към националния тим за предварителните световни квалификации през август.

Досега Георги Глушков е единствения българин, играл в НБА.

Нетс“ взе още едно крило

Докато Александър Везенков се развива в Европа, „Бруклин Нетс“ се обзаведе с още едно крило за предстоящия сезон. Първият избор на мрежите от драфта бе №22 Джаред Алън от университета Тексас, който се очаква да играе на позиция. „Мрежите“ се подсилиха и с два трансфера от „ЛА Лейкърс“ - гардът Д'Анджело Ръсел и руският център Тимофей Мозгов.

Тимът обаче не направи големия удар на драфта, въпреки че спечели лотарията. „Бостън Селтикс“ се възползва от предишна сделка между двата клуба и отне правото на „Мрежите“, а впоследствие го изтъргува с „Филаделфия 76“, което прати във Фили избор №1 – Маркел Фълц.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт