Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Министър Ангелкова: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец

Бруцелозата в Сливенско е пренесена от животно, внесено от Гърция

В осем двора в сливенското с.Гергевец и в един в сливенския кв.“Речица“ са били открити болните от бруцелоза едри и дребни преживни животни. Опасната зараза, непозната в Сливенския край, е била пренесена от болно животно, внесено нелегално от Гърция, съобщиха селски стопани на Труд.

Д-р Стефан Дренски, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/, потвърди информацията. „Имаме такива данни, разследваме в момента“ – съобщи той. Вносът на животни се извършва при определени правила, изискват се документи, а от агенцията издават сертификат. Това обаче не е станало.

Заразата бе открита при рутинни прегледи в изпълнение на Националната програма за профилактика, съобщиха от ОБДХ. На 27 юли е било установено едно заразено животно в кв.“Речица“. То било купено от стопанин от Гергевец. Незабавно са били взети проби от цялото стадо.

Последвалите изследвания доказали, че общо 21 животни в Гергевец и 3 в „Речица“ са заразени. Те са били евтаназирани и извозени в екарисаж, тъй като това е единственият начин за пресичане на разпространението й. Вземането на регулярни проби продължава. Забранени са движението и продажбата на животни за два месеца. Млечните продукти от засегнатите стопанства са под забрана, продукцията е унищожена. Експертите подчертаха, че стопанствата са били малки, семейни, не са продавали мляко на преработвателни фирми, не са търгували с млечните продукти. Едновременно с тези мерки, от РЗИ вземат проби и от хората, които са били в контакт с животни в засегнатите райони. Изследват се предимно стопани и ветеринарни доктори.

Ветеринарни лекари от Сливен заявиха, че в града и региона никога не е имало бруцелоза по животните или поне не са я срещали през последните 25-30 години. Заразата предизвиква аборти при животните, възпалява семенниците на мъжките екземпляри, засяга далака, черния дроб и други органи при преживния добитък. Те се предава на човек при контакт с болните животни или консумация на млечни продукти. Симптомите при хората наподобяват симптомите на други болести, заради което диагнозата се поставя трудно – казаха лекари. Ако не бъде открита навреме, бруцелозата поразява всички жизнено важни органи на човека.

През 2005 г. инфекциозното отделение на областната болница в Сливен се напълни с болни овчари и общи работници, които са били на гурбет в гръцка ферма с болни овце. Те са били ежедневно в продължение на много месеци в пряк контакт с животните, пили са мляко и са яли млечни продукти от тях. Случаят бе разкрит след завръщането на Веселина Дачева от фермата. Тя подаде сигнал до полицията и разказа пред Труд, че дъщеря й се разболяла, докато й била на гости в Гърция, а диагнозата е била поставена от тамошни лекари. Опасната инфекция бе засегнала Веселина, съпругът й Йордан. По техни данни бяха издирени за лечение и останалите болни гастарбайтери от Сливен и региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.