„Родител 1“ и „Родител 2“ се появиха в системата за прием в детска градина

Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Бруцелоза се появи в Сливен

Огнища на бруцелоза са открити в община Сливен – съобщиха от областната управа. Заболяването по овцете е било забравено напълно през последните няколко десетилетия в целия регион, а и в страната.

На 15 август бе свикано заседание на Областната епизоотична комисия, чийто председател е зам.-областният управител Камен Костов. На заседанието д-р Стефан Дренски – началник отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ – Сливен, информира, че при рутинни прегледи в изпълнение на Националната програма за профилактика, на 27 юли е установено едно животно в кв. „Речица“, болно от бруцелоза.

То е закупено от с. Гергевец и поради това незабавно са взети проби от цялото стадо в Гергевец. 21 проби са реагирали за болестта. Проби са взети и от едрите и дребни преживни животни в „Речица“, като са установени още 2 болни животни там. Така са установени общо 8 огнища в с. Гергевец и едно в кв. „Речица“.

По нареждане на БАБХ всички болни животни са незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. В момента се работи по оздравителна програма като за период от 42 дена ще се вземат и изследват регулярни проби. Забранява се движението и продажбата на животни за поне два месеца. Животните, болни от бруцелоза, не се ваксинират, а подлежат единствено на евтаназия.

Млечните продукти от засегнатите стопанства са поставени под забрана и продукцията, предимно сирене, е унищожена. Млякото задължително трябва да преминава термична обработка – варене, и тогава да се подлага на друга преработка. Подчертано беше, че става въпрос за малки стопанства с продукция за лична консумация, а стопаните не предават мляко на преработвателни фирми.

Д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Сливен, съобщи, че при хората заразяването става директно, при контакт с боблни животни и консумация на млечни продукти. Заразата не се предава от човек на човек. Болестта има дълъг инкубационен период. Симптоматиката е неспецифична – ондулираща висока температура, тъпи болки, изпотявания и обща слабост, без хрема. Болестта се диагностицира трудно и се доказва чрез проби за откриване на антитела в кръвта. Бруцелозата е лечима болест, но трябва да се открие навреме. В противен случай има по-тежки последици като се засягат сърцето, черния дроб, мозъка, слезката. Лечението се извършва по клинична пътека в болничните заведения.

От РЗИ интервюират и вземат проби от хора, за които има информация, че са били в контакт с животни от засегнатите райони – предимно стопани и ветеринарни лекари. Предупредени са и личните лекари да следят за случаи на болестта. От 2005 г. в Сливенско няма хора с бруцелоза. Тогава с опасната зараза се завърнаха от Гърция множество гастарбайтери, работили там като овчари или общи работници в овцеферми.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.