Брюксел вкарва в регламент мастилата за татуировки

Европейската комисия ще въведе строг контрол върху мастилата, които се използват при татуиране.

Понастоящем няма общоевропейски стандарти за химикалите, които татуистите може да инжектират в кожата на клиентите си. Сега обаче Европейската агенция по химикалите е категорична, че в интерес на безопасността на потребителите това да бъде променено, тъй като според експерти те съдържат канцерогенни химикали, опасни за здравето.

За да се направи преглед на химичните вещества, използвани при татуирането, и да се установят потенциалните рискове, които те представляват, миналата година ЕК поиска от Европейската агенция по химикалите да определи дали те са безопасни за инжектиране под кожата. В края на 2017 г. агенцията публикува резултатите от изследването си: най-голямото по рода си, включващо преглед на повече от 4 000 химикала, обобщен в документ от 500 страници. По-късно през годината докладът ще бъде представен пред ЕК, която на свой ред ще разполага с три месеца, за да вземе решение дали да приеме на официално ниво съветите, съдържащи се в него.

Резолюция на Съвета на Европа, приета през 2003 г., предвижда мастилата за татуиране да покриват минималните изисквания за козметичните и хранителните продукти, както и за тях да важи забраната за използване на определени вещества. Тя обаче се прилага в различна степен в едва седем държави то Стария континент.

Предвижда се също само дерматолози да имат право да махат татуировки. Сега това става основно в козметичните студиа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа