Брюксел отхвърли апела на Тереза Мей за излизане от безизходицата около Брекзит

Дипломати от Европейския съюз са отхвърлили твърдението на британския премиер Тереза Мей, че Брюксел първи трябва да предприеме стъпка, за да прекъсне безизходицата около преговорите, докато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че британският народ „едва сега разбира“ за мащаба на проблемите, причинени от Брекзит, пише британският вестник The Guardian.

Юнкер заяви пред публика в Германия, че съжалява, че гласоподавателите на са били правилно информирани преди референдума за Брекзит през 2016 година. Според него британските министри едва сега разбират цената.

„Това, за което наистина съжалявам, е че нямаше истинска кампания за Брекзит по отношение на реалната информация“, заяви Юнкер. „Във Великобритания хората едва сега разбират, също така и британските министри и тези на континента, те разбират едва сега колко много въпроса стоят пред него (Брекзит) и всички неща, които трябва да разрешим“.

Според Юнкер домашните любимци на британските туристи ще бъдат поставяни под карантина за период от четири дена, а самолетите могат да бъдат приземявани, въпреки обратните твърдения идващи от „Уайтхол“.

„Ако дори аз започна да се питам какво ще стане с 250 000-те кучета и котки, които напускат европейския континент всяка година“, заяви Юнкер пред публика във Фрайбург. „В момента те просто преминават през митниците, всички тези кучета и котки, идващи в континентална Европа всяка година. Има много хора в Европа, които просто искат хората и животните да се движат свободно през границите, но аз мисля че ще имаме четиридневен период на карантина и ако искате да отидете в Бретан за осемдневна почивка, тогава може би ще трябва да оставите кучето или котката си у дома, но може и просто да останете у дома заедно с тях“.

Той добави: „Какво ще се случи с въздушния трафик в Европа? Ако всичко се обърка, британските самолети няма да могат да намерят почва за кацане на европейския континент. Хората не знаят това. Някой трябваше да ги осведоми своевременно.“

Коментарите на Юнкер, направени по време на събитие за „граждански диалог“, идват след като дипломати в Брюксел повишиха съмненията относно възможността ЕС да отправи съществена контра-оферта.

Докато британското правителство настоява, че топката е в полето на ЕС относно разговорите, европейските дипломати говорят за един по-комплексен дипломатичен танц, в който двете страни публикуват планове по време на интензивния преговорен период, водещ до ключовата среща на върха на 18 октовмри.

Официалните лица също така повториха предупрежденията, че ЕС няма да приеме икономическата част от плана „Чекърс“ на Тереза Мей, опасявайки се, че това ще даде на британския бизнес перманентно конкурентно предимство над съперниците им в ЕС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа