Брюксел още плаща на 16 бивши еврокомисари

ЕС плаща с години на бивши еврокомисари сериозни суми за т. нар. "преход", въпреки че те отдавна работят на добре платени позиции. Това показва проверка на германския вестник „Цайт“, пише БГНЕС.

Двама от бившите високопоставени чиновници на Еврокомисията получават по 8300 евро на месец, макар да са заемали постовете си само по три месеца.

Парите "за преход" имат за цел да осигурят финансово еврокомисарите, докато те не си намерят нова работа. Освен това по този начин те остават независими до края на работата си в ЕК от сериозните предложения на богати заинтересовани среди.

Плащания (между 40 и 65% от последната им заплата от около 20 000 евро) получават 16 бивши еврокомисари от ноември 2014 г., когато започна мандатът на новата Еврокомия начело с Жан-Клод Юнкер.

В действителност много от бившите комисари вече печелят добре в частния сектор. Според "Цайт" белгиецът Карел де Гухт, например, инкасира месечно по около 10 500 евро обезщетение за преминаване на работа извън ЕК, въпреки че той вече работи на три места, включително в борда на стоманодобвния гигант Arcelor Mittal (с възнаграждение: 140 000 евро на година).

Още по-красноречиви са случаите на други двама комисари - Фердинандо Нели Фероси от Италия и Яцек Доминик от Полша, които са заемали постове в ЕК твърде малко време. Те работиха като изпълняващи длъжността от средата на юли 2014 г. до края на октомври, защото титулярните комисари бяха в Европарламента, поради което бяха освободили постовете си. За тези едва три месеца работа двамата получават три години пари за преход: почти по 100 000 евро годишно. А и пенсиите им вече ги чакат: около 3600 евро на месец.

“Три години пари за преходен период при три месеца работа – това е абсурд“, възмущава се Михаел Тойрер, експерт по бюджетни въпроси от Свободната либерална партия в Европейския парламент.

Генералният секретар на Европейския съюз на данъкоплатците (TAE) Михаел Йегер е на следното мнение: „Тези квоти за период на преход са нетърпими. Комисари, които получават такива обезщетения, въпреки че имат нови добре платени работни места, трябва да върнат парите."

Европейската комисия междувременно прекрати отпускането на такива средства. Но бившите еврокомисари все още попадат в обхвата на стария режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят