БСП-Асеновград скочи срещу отстраняването на контрольора в местната болница

Ръководството на общинската структура на БСП в Асеновград скочи срещу отстраняването на контрольора в местната болница, което според лидера на „червените” под Асеновата крепост Енко Найденов било скандално, необосновано, нецелесъобразно и било внесено в Общинския съвет от групата на ГЕРБ без никакви писмени мотиви.

„При разглеждането в комисията никой от съветниците на ГЕРБ не успя да изложи каквито и да било мотиви. На самото заседание техен представител се опита да отчете причини за отстраняването на контрольора в МБАЛ „Асеновград” ЕООД, които бяха несериозни и дори незаконосъобразни. Това събужда в нас съмнения, че в МБАЛ „Асеновград“ се готви продължаване на нерегламентирани действия в лечебното заведение” , заяви Енко Найденов.

Той добави, че предложението на ПП ГЕРБ било подкрепено от гласовете на ДПС и Народен съюз, с което става ясно, че на местно ниво се заформя коалиция между техните партийни структури. „Общинският съвет назначи през 2016 г. контрольор в заради съмнения за извършване на финансови нередности в болничното заведение”, коментира Божидар Малинов, председател на комисията по бюджет и финанси в Общинския съвет, който предостави и финансови документи от доклада на контрольора, от които става пределно ясно положението с бюджета на МБАЛ- Асеновград.

„Става дума за редица нарушения, както в провеждането на обществени поръчки от страна на управителя, така и в други счетоводни направления от финансирането на болницата”, допълни Малинов. Той акцентира и върху неизрядната и слаба Система за финансово управление и контрол (СФУК), която не обхваща задължителните в закона 100% от финансите на търговското дружество, каквото е болницата. Действащата към този момент СФУК контролирала едва 10-12% от тях. Всичко останало се разпределя и контролира по преценка на управителя. Така стои въпросът и с възнагражденията на персонала, където средната месечна заплата в дружеството е 1156 лв., а тази на управителя е 3736 лв.

На репортерски въпрос може ли финансовото състояние на МБАЛ „Асеновград” да е причина за решението на ОбС по този казус, от БСП контрираха, че контрольорът взема две минимални работни заплати, а само за реклама през 2016 г. от болницата са отделени над 24 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика