БСП внесе вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3

Лидерът на БСП Корнелия Нинова аргументира предложението си с отчайващата бедност в страната.

Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство, саниране и контрабанда, заяви Нинова

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание вота на недоверие към кабинета .

В мотивите на партията се посочва, че поводът за искането за гласуване на вот на недоверие е невъзможността на избраното на 4 май 2017 г. правителство с министър-председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията.

В мотивите си опозицията посочва, че предложеният проект на решение не е самоволен опозиционен акт, а необходимост и се основава на разбирането, че корупцията е пропила цялата държава; че правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ не само не може, но и не иска да преустанови този процес; че правителство, което не се справя с този кардинален проблем, фактически е загубило правото си да управлява.

Според БСП фактът, че корупцията властва в България, не се нуждае от доказване. От ПГ на „БСП за България“ посочват, че за деветте месеца, през които е на власт, правителството на Бойко Борисов е употребило повече енергия да обяснява, че корупцията е несъществуващ проблем, отколкото да ѝ се противопоставя.

Според БСП за сметка на своето бездействие по отношение на действащите корупционни схеми, през краткия период на съществуването си поредното правителство на Бойко Борисов е дало достатъчно примери за различни прояви на корупция и користно поведение на властта, всеки един от който - достатъчно основание да се гласува недоверие на Министерския съвет.

От партията дават и редица примери за корупция, сред тях: ремонтът на НДК, „Суджукгейт“, „Хасковогейт“, изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност и други.

Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране и контрабандата, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като ПГ на „БСП за България“ внесе вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3.

Нинова уточни, че мотивите към внесения вот на недоверие към кабинета са десет страници. „Днес е 17-ти януари, мотивите са факт, внесени са в деловодството официално. Надяваме се, че всякакви спекулации, че няма мотиви, че няма готовност, са затворени“, каза Нинова.

Тя поясни, че БСП засяга няколко сектора в тях, а конкретиката остава за дебата и дните около дебата. „В едни мотиви не може да бъде изписано всичко. Мотивите са политическата аргументация“, заяви Нинова. Тя уточни, че по правилник вотовете на недоверие се внасят срещу правителството и че вотът е за провала на правителството в борбата с корупцията.

„Не приемаме вота за саботаж на европредседателството, а за отговор на 83% от българките граждани, които считат, че това е проблем № 1“, подчерта лидерът на БСП. Според нея борбата с корупцията и всички прояви като вот на недоверие е проевропейска политика.

По-добре сами срещу корупцията, отколкото като част от статуквото, което я брани, каза още Нинова. Тя заяви, че вотът е подписан от 80-те депутати от ПГ на „БСП за България“ и подчерта, че от гласуването на вота ще си проличи кой иска да се бори с корупцията и кой не.

Във връзка с контрааргументи на ГЕРБ, че и БСП е била корумпирана, Нинова заяви, че това е изключително грешна позиция.

„Да, по време на всички управления, е имало случаи на корупционни практики и никой не отрича това. Разликата и въпроса днес е друг – осъзнаваме ли, че ножът е опрял до кокала и на това трябва да се сложи край. Осъзнаваме ли, че това е бич номер едно за България и за бедността, и за доходи, и за всичко. Ние го осъзнаваме и искаме всички мерки“, заяви лидерът на БСП.

Според нея управляващите го осъзнават, но искат да се продължи по същия начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика