Веселин Марешки: Гласувах за мобилизацията на българския народ срещу политическите брокери и измамници

ЦИК: Машинното гласуване в Перник е преустановено, няма съществени нарушения в избирателните секции

7,23% е избирателната активност в област Велико Търново към 10 ч. Най-висока е в Златарица и Сухиндол, най-ниска – в Горна Оряховица

Валери Симеонов: Гласувах за това България да има в Европейския парламент дейни и смели хора

Волен Сидеров: Гласувах за повече пари за България, еднаква минимална пенсия и заплата за цяла Европа

Ангел Джамбазки: Гласувах за силна България в Европа на отечествата

Община Габрово ремонтира с 1,7 млн. лв. квартални улици До дни ще бъде обявена обществената поръчка

Избирателната активност за евроизборите до 9:00 часа е 3,9 %

Елена Йончева: Тази вечер България и Европа ще бъдат променени

„Джон Уик 3” нахлу в кината Киану Рийвс отново е добре облечен убиец

Сотир Цацаров: До момента има образувани 12 досъдебни производства за купуване на гласове

17 018 души учат в трите висши училища във Велико Търново Преподавателите във вузовете в областта през 2018/2019 учебна година са 1 087

66-годишен мъж е починал след сбиване на площад в Плевен

Корнелия Нинова: Гласувах за промяна и за справедливост

Изцяло без покрив остана автобусът, опитал се да мине под мост в Пловдив

БСП внесе жалба в ЦИК срещу Бойко Борисов

Снимка: Архив

БСП внесе в ЦИК жалба срещу премиера Бойко Борисов. В сигнала се посочва, че той нарушава закона, изпълнявайки ролята и на председател на предизборен щаб.

Социалистите искат ЦИК да принуди Борисов да излезе в отпуск по време на кампанията или да се оттегли от едната от двете длъжности.

Това е втора подобна жалба на БСП, като първата беше отхвърлена.В последните дни по темата прехвърчаха искри между държавните мъже. Президентът посочи, че не трябва да се прави предизборна кампания с пари от държавния бюджет.

Борисов отвърна, като се закани закани: „Трябва а се чуя с колегите от ЦИК да му забранят и на него да води кампания“. В ЦИК обаче все още не са получавали подобен сигнал от ГЕРБ.

Ето и пълния текст на жалбата, разпространена от пресцентъра на партия БСП:

ДО ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА
КОМИСИЯ
ЖАЛБА

От Георги Свиленски, председател на Националния предизборен щаб на коалиция от партии „БСП за България“

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЦИК,

Предоставям на Вашето внимание линк към електронната страница в интернет на ПП «ГЕРБ» и разпечатано копие на книжен носител от публикация на същата от 25 април 2019 г., от която е видно, че министър-председателят Бойко Методиев Борисов оглавява Председателски предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата им за участие в изборите за членове на Европейският парламент, които ще се проведат на 26 май 2019 г.:

http://www.gerb.bg/bg/news/detail-boiko_borisov_oglavyava_predsedatelski_predizboren_shtab_na_gerb_i_partiite_podkrepili_evrolistata-51959.html

Искам да Ви припомня императивната норма на чл. 19, ал.7, т.5 от Закона за администрацията, която гласи, че министър-председателят не може да бъде ръководител на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет.

Видно е, от публичните изяви на премиера Бойко Методиев Борисов в последните дни и седмици е, както дори той самият призна в интервю по БТВ в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице” на 8 май 2019 г., че ползва публичен държавен административен ресурс – автомобили, гориво за тях, хеликоптери, охрана от НСО, шофьори. Всички тези публични предизборни мероприятия на Бойко Борисов бяха широко отразени от всички национални медии, доказателства, за които Ви предоставихме на разположение в подадена от „БСП за България” предходна жалба на 7 май 2019 г. Гореописаните разходи са средства от държавния бюджет, които министър-председателят ползва безплатно в кампанията на ПП „ГЕРБ” и финансира незаконосъобразно, в качеството си на председател на Предизборен щаб предизборната кампания на собствената си партия чрез парите, събрани в държавната хазна чрез данъците на всички граждани на Република България.

Според Закона за политическите партии и Изборния кодекс, министър-председателят носи административно – наказателна отговорност за всяко едно от гореописаните закононарушения така, както за незаконосъобразно финансиране на предизборната кампания на ПП „ГЕРБ”, така също и за нарушаване на правилата за предизборна агитация като глобата е в размер на 3 000 до 15 000 лева за всяко едно от тях поотделно.

Уважаеми членове на ЦИК,

В следствие на гореизложеното и на основание чл.476 във вр. чл.168, ал.3 и чл.182, ал.3 от Изборния кодекс и на основание чл. 24, ал.4 от ЗПП, Ви моля, да бъде потърсена административнонаказателна отговорност на лицето Бойко Борисов и да му се наложи глоба в размер от 3 000 до 15 000 лева за всяко едно от гореизброените нарушения поотделно.

Моля, също така, да задължите лицето Б. Борисов да излезе в служебен отпуск по време на предизборната кампания, в качеството му на министър-председател, докато изпълнява длъжността на председател на Предизборен щаб. Алтернативно, молим, Б. Борисов да избере и да се оттегли от една от двете длъжности, поради несъвместимост с публичната длъжност, която заема и закононарушенията, които ежедневно извършва.
Моля, в допълнение да сезирате Сметната палата по служебен ред за произнасянето и и за налагане на съответните аминистративно-наказателни санкции, предвидени за извършване на закононарушения при финансирането на предизборната кампания на ПП „ГЕРБ” и другите партии, подписали коалиционно споразумение и носещи солидарна отговорност като политически партньори.

Приложение: Копие публикация на страницата на ПП „ГЕРБ” в интернет.

Гр. София, С УВАЖЕНИЕ:
11.05.2019 г. ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛЕН
ПРЕДИЗБОРЕН ЩАБ
НА КОАЛИЦИЯ БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

11.05.2019 г.
гр. София

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Съвсем правилно Петър Петров! БСП ако не спечели, изборите ще бъдат нечестни и манипулирани! Тяхното мото е: ИЗБОРИ ДО ДУПКА, ДОКАТО СПЕЧЕЛИМ! За съжаление и РЕЗИДЕНТА им приглася, Нали за това си го избраха?

 2. Кога комунистите са спечелили избори?! Те дори
  и с преврат не могат да вземат власт. Чакайте
  и се надявайте на Путин . В момента той не ви
  бръсне и за слива. Зает е със Сирия и Венецуела.
  Дослука му с Ердоган е по важен от вас . Така че
  трай коньо за зелена трева….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.