БСП внесе промени в Кодекса за социално осигуряване

Корнелия Нинова Снимка: Пламен Стоименов

На втория работен ден „БСП Лява България“ внесе първия законопроект в 44-ото НС – промени в Кодекса за социално осигуряване.

По-рано днес Корнелия Нинова обяви, че предложението на левицата е за преизчисляване на пенсиите от 1.07.2017 г.

„Това ще струва 400 милиона на бюджета до края на годината. Показали сме откъде да се вземат парите – от излишъка, който е над милиард лева. Направили сме и обосновка на закона. Управляващото мнозинство, което се очертава, отстъпи от предизборните си обещания за 300 лева минимална пенсия. Сега ще има може би 200 лв., но другите пенсионери, които не са на минимална пенсия, няма да получат никакво увеличение”, обясни Нинова.

С инициативата си от БСП изпревариха ГЕРБ, които се бяха зарекли да са първи – с проект за промени в изборното законодателство съобразно волята на референдума.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Госпожо Нинова,махнете член 70 от КСО! Той гласи:Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по процент 1,1 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж. След 31 декември 2016 г. процентът за всяка година осигурителен стаж нараства от първо число на всяка следваща календарна година с процент, равен или по-голям от процента, определен по правилото на чл. 100, ал. 1, до достигане на 1,5.“ Дали ще нараства и кога е трудно да се каже. „Нарастването“ е охлювско и нарастване на пенсиите няма да се увеличат скоро.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.