БСП, ГЕРБ и ДПС пращат депутати от Монтана

БСП взе най-много от гласовете за парламента в област Монтана, но спечели депутатски мандати, колкото и ГЕРБ – два. Петият народен представител от Монтана ще бъде от ДПС, стана ясно след обработката на протоколите от вота в неделя. В сравнение с изборите през 2014 г. социалистите получиха почти двойно повече гласове - 22 822 / 33, 60%/. Червените ще бъдат представени в 44 –тото Народно събрание от бившия зам. министър на екологията и областен лидер на БСП Атанас Костадинов и от д-р Илиян Тимчев – бивш депутат и председател на Общинския съвет в Берковица. Партия ГЕРБ обаче също увеличи подкрепата си до 18 886 бюлетини /27,73 %/.

Депутати на Бойко Борисов ще бъдат областният лидер на ГЕРБ инж. Дилян Димитров – бивш кмет на община Георги Дамяново, и икономистката Ирена Димова. Трета политическа сила в Монтана с 8441 гласа /12,35 %/ стана ДПС. Първи в листата на движението и бъдещ законотворец е Димитър Аврамов – собственик на предприятие за птиче месо и бивш депутат от ГЕРБ.

Четвърти сред партиите и коалициите в област Монтана на вота се класира Реформаторският блок с 4926 гласа /7,23 %/. Те обаче не прескачат 4 % -та бариера в национален мащаб и бившият депутат и шеф на парламента доц. Борислав Великов въпреки добрия резултат в региона остава извън Народното събрание. Обединените патриоти вземат в Монтана 4851 гласа /7,12 %/ - по-малко от Реформаторския блок, но коалицията им влиза в парламента. Най-слабо на вота в областта се е представила коалиция „Кой”, за която са гласували само 48 души. Обединение ДОСТ пък събра в Монтана едва 94 гласа. За пореден път преференциите държаха до последно на нокти партийните лидери поради възможността кандидати от задните редици да се озоват в челото на листите. Само около 50 гласа не достигнаха на десетата в бюлетината на БСП, която бе с № 10 на изборите, арх. Галина Лазарова да стане втора и да отиде в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика