Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в час по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе пред петричката болница

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

БСП за България: Моделът за финансиране на болниците чрез клинични пътеки е изкривен. Трябва промяна

„Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди, видях голямата драма на българина докато ме лекуваха, затова смятам, че трябва да направим промени. Сериозни промени. Лекарите трябва да работят спокойно, без напрежение, а пациентите да получават необходими грижи“, заяви водачът на листата на „БСП за България“ проф. Стефан Данаилов по време на среща с представители на медицинските среди – лекари, университетски преподаватели от Варна. В срещата участваха кандидат-депутатите от варненската листа на социалистите проф. Анелия Клисарова, д-р Надя Дюлгерова и д-р Десислав Тасков, както и проф. д-р Георги Махайлов, директор на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология.

Пред варненски лекари и медицински директори бяха представени приоритетите на БСП в сферата на здравеопазването. „Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди“, увери Стефан Данаилов. Лекари и кандидати за народни представители от БСП се обединиха около необходимостта при изготвяне на законодателни и управленски решения, свързани със здравеопазването, да се чува първо мнението на сектора. „Това е първата от серия срещи с лекари, които ще провежда БСП в новия мандат“, увери проф. Анелия Клисарова. Според нея са нужни сериозни промени в системата на финансиране на здравеопазването и в Наредбата за специализациите. „Моделът на финансиране на сектора чрез клиничните пътеки е изкривен и той трябва да се преосмисли“, смята директорът на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология проф. д-р Георги Михайлов, който е кандидат-депутат от гражданската квота на БСП в 23 МИР в София.

Според него общото ниво на заплащане на медицинските кадри е унизително ниско. Затова БСП предвижда стартовите заплати на младите лекари да бъдат минимум 3 минимални работни заплати, а останалите медицински специалисти- бакалаври да получават поне 2 минимални заплати, добави още проф. Михайлов. Кандидатът за депутат от варненскат листа на „БСП за България“ д-р Надя Дюлгерова смята за нужно приемането на законови механизми за защита на правата на лекарите. Според нея трябва да акцентира и върху профилактика, което ще доведе до намаляване на хроничните заболявания. Кандидатът за народен представител д-р Десислав Тасков предложи да се върне общественият характер на НЗОК и да се увеличи контролът върху разходване на бюджета на здравната каса.

В срещата участваха представители на всички болнични заведения във Варна, както и председателите на Сдружението на семейните лекари и на Регионалната колегия на БЛС във Варна д-р Светлин Митев и проф. Д-р Радослав Радев. Медиците настояха за разрушаване на монопола на Здравната каса и реално остойностяване на лекарския труд.

На срещата стана ясно, че БСП не приема смяната на ръководството на МБАЛ „Св.Ана“ във Варна. „БСП няма нищо общо с тези рокади и решенията на здравния министър Илко Семерджиев“, заяви водачът на варненската листа на БСП проф. Стефан Данаилов „Чух, че новото ръководство на болницата идва от частна клиника, свързана с Веселин Марешки. Това е излишно напрежение, което се създава“, коментира още проф. Данаилов.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.