БСП иска Бойко Рашков да бъде изслушан при закрити врата

БСП поиска изслушването на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заради нерегламентирано подслушване на магистрати, политици и журналисти с цел сплашване. Това каза на брифинг в парламента Славчо Велков – депутат от ПГ на „БСП за България“, член и зам.-председател на Комисията за контрол над службите и прилагането на специални разузнавателни средства.

„Ще изпълним стриктно нашите отговорности, свързани с опазването на класифицираната информация и няма да дадем какъвто и да е повод за спекулации. Вчера следобед беше проведено редовното заседание на Комисията за контрол над службите. На заседанието присъства представител на ВСС – г-н Магдалинчев, главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров, зам.-министър на вътрешните работи, председателя на ДАНС и други колеги. Предметът на вчерашното заседание беше изслушване и приемане на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Докладът беше представен от г-н Бойко Рашков – ръководител на бюрото“, коментира Велков и уточни, че докладът е бил единодушно приет. „Тоест дейността на Бюрото през 2016 г. беше одобрена от Комисията. В хода на заседанието бяха поставени и въпроси към г-н Рашков, като един от тях беше свързан с изявления по медии от средата на август т.г. за нерегламентирано подслушване на цитирам „политици, магистрати и журналисти с цел сплашване“. Г-н Рашково отговори общо на въпроса, предвид на факта, че не беше подготвен за него, без да конкретизира имена“, допълни депутатът.

„Във връзка с факта, че констатираме тревожни факти и данни около това изявление и около дейността на Бюрото, свързана включително с процеса, процедурата на съхранение на резултатите от прилагане на СРС, в това число унищожаване и неунищожаване, и възможност за нерегламентирано използване в последствие, и във връзка с трудностите и пречките, които среща Бюрото, видно от доклада, искаме изслушване на ръководителя на Националното бюро г-н Бойко Рашков на закрито заседание в зала в периода 29 ноември – 2 декември“, каза още Славчо Велков.

Коментари

Задължително поле