БСП иска всички партийни пари на депозит да се върнат в бюджета

Неявяването на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на разговори за субсидиите показва, че депутатите им нямат воля, а са обикновен придатък на премиера. Това каза в изявление зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев след като срещата с „Обединени патриоти“ за размера на партийните субсидии не се състоя.

„Знаете от миналата седмица от парламентарната трибуна от името на парламентарната група на БСП за България“ заявих, че ще поканим всички политически сили на разговор, на диалог относно размера на партийните субсидии. Отправихме официални покани към трите основни политически сили. От ГЕРБ веднага отговориха, че няма да се явят на среща, защото тяхното мнение е, че партийната субсидия трябва да бъде 1 лв. на получен действителен глас. Очаквахме „Обединени патриоти“, но тяхното отсъствие показва, че те няма да дойдат на среща“, каза Стойнев.

Той посочи, че БСП ще продължи този разговор, въпреки огромния натиск и въпреки менгемето, което се свива около опозицията. „Ще обясним на всички, най-вече на нашите европейски партньори как в момента в страната има процес на пълзяща диктатура с цел именно отстраняване на тези, които мислят по различен начин.

Считаме, че на това трябва да се даде мощен отпор както на национално, така и европейско ниво“, коментира Стойнев. Той изрази съжаление, че народните представители нямат мнение. „Явно живеем в общество, където дебатът не е нужен. Явно има парламент, в който не трябва да се води дебат. Тук просто трябва да се натискат копчета. Не виждам смисъл от продължаването на този парламент“, допълни още зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“.

Ще предложим от 3 юни всички налични пари на депозит на партиите да бъдат върнати в бюджета, каза още Стойнев. „Ако те искат нормално състезание, ще ги върнат“, подчерта той.

Стойнев посочи, че едни партии явно нямат нужда от финансова подкрепа, защото държат целия обществен ресурс. „Това, което е останало, сме готови да го върнем. Не приемаме някой отвън да ни налага мнение, мачкайки тук демокрацията, мачкайки тук народните представители“, коментира още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Стойнев добави, че утре парламентарната група на „БСП за България“ ще иска удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, свързана с намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за получен действителен глас.

В годишния финансов бюджет на партията за 2018 г. е записано, че към 31 декември БСП е разполагала с най 6 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика