БСП иска отговори от четирима министри за четиримата загинали в Бургас

Жельо Бойчев

"В този ден на национален траур, най-малкото, което можем да направим е да поискаме информация относно всички действия или бездействия на българските институции, довели до загубата на живота на 4-ма български граждани в Бургас". Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев, цитиран от пресцентъра на партията.

Той обясни, че затова ПГ на БСП  за България настоява на основание на чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание утре да бъдат изслушани министърът на околната среда и водите, министърът на икономиката, министърът на вътрешните работи и министърът на регионалното развитие и благоустройството. "В нашето искане за изслушване сме посочили и конкретни въпроси, на които искаме отговор в утрешното заседание", категоричен бе той.

"В ситуацията на обвързана компетентност на поне 4 институции, за пореден път, като че ли липсата на координация и превантивни действия се оказва фатална", заяви депутатът от ПГ на левицата Атанас Костадинов. По думите му това е порок, който от много години е факт за българската държава, но потърпевши са гражданите. Според него механизмът е такъв, че от докладите на „Басейнова дирекция“ и НИМХ на БАН за водните количества, през разпорежданията и предписанията, които издават до всички водни оператори, през ангажиментите на областните управители да поддържат в добро състояние проводимостта на речните русла и корита, през мерки, които са вменени от закона на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор да извършва- до финалното изпълнение и информацията до МВР и МРРБ за конкретните действия за есенния сезон, очевидно става въпрос за недобра комуникация. "Нашето искане е, проследявайки целия този механизъм на обвързана компетентност на поне 4 институции, да покажем истината по въпроса и да се вземат мерки, които да не поставят България в ситуация, все едно се намираме през средновековието", заяви той.

"Един от наболелите въпроси в момента е свързан с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Имаме пропуск в законодателството – има класификация на язовирите като потенциално опасни, тези които са над 50 хил. кубика", обясни депутатът Манол Генов. По думите му в случая в Бургас има 7 язовира, свързани един с друг в каскада. Според него всеки един от язовирите отделно не представлява заплаха, но при интензивни валежи, едногодишна или двугодишна норма за 2 денонощия, нещо може да се случи, когато тези необявени като потенциално опасни, изведнъж стават такива. "Призоваваме управляващите, да предприемат законодателни промени в Закона за водите и наредбите, които ползва тази агенция за контрол, да се направи класификация на техническите характеристики и обема вода, които се съдържат в язовирите", заключи Манол Генов.

Народните представители от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов проведоха среща с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков по повод бедственото положение в региона. Те обсъдиха множество въпроси, свързани с поемането на конкретни действия и мерки, чрез които биха могли да се избегнат бъдещи нежелани инциденти.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че трябва да се работи по подобряването на превенцията.

„Не смятате ли, че е неуместно общините да се грижат за язовирите и да им се вменява собственост? Настоящата практика е следната – общината отдава на концесия един язовир на един концесионер, който пък ангажира един оператор да се грижи и да проверява стените. Всичко става на хартия. И ако сега се е разминало и скъсаните язовири не са залели едно село, не дай си боже след известно време да се получи точно обратното. Това са бомби със закъснител. Не би ли било по-правилно държавата да си влезе във функциите, тъй като все пак тя е строила тези язовири, а не общините”, попита Тодор Байчев.

Димитър Стоянов от своя страна посочи, че проблемът е сериозен и той засяга цялото общество. „Почистването на язовирите е хубаво нещо, но това няма да ни помогне, когато в рамките на няколко минути или час се излее вода за още два - три язовира. Държавата няма готовност. Всички трябва да мислим ефективно. Тука става въпрос за комплекс от мерки” – каза Стоянов.

По време на срещата областният управител заяви, че трябва да има категоризация на язовирите. Той се ангажира да гони докрай контролните органи, за да се установи нарушител. Чолаков добави, че системата за ранно предупреждение не действа навсякъде и тя трябва да се разшири с уреди, които да предупреждават населението навреме и да не се стига до сериозни последствия.

Народният представител Николай Тишев коментира, че непременно трябва да се види какви са причините, довели Бургаска област до това бедствено положение, както и дали има виновни. „Едно и също бедствие, за съжаление, се повтаря почти всяка година. Трябва да се види какви са причините. Трябва все пак да тръгнем отнякъде. Всеки път се оправдаваме с лошо време.  Много е важно да си извлечем поуки и да се установи нещо, да се поставят някакви мерки, за да не се събираме отново следващата година и да говорим пак за същия проблем” – заяви Тишев. Той предложи след около месец, например, отново да се проведе подобна среща,за да се разбере какво е свършено и какво предстои.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България