БСП иска промени в местното самоуправление

Снимка: Авторът

В Шумен решават за кандидат кмет на 1 септември

БСП ще внесе предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това съобщи пред журналисти в Шумен лидерът на Корнелия Нинова. "В последните години държавата постоянно прехвърля на общините правомощия, без те да са финансово обезпечени. Затова ще внесем промени, които гарантират, че когато държавата прехвърля на общината свое правомощие, то ще бъде финансово обезпечено", каза тя. Уточни, че ще бъде предложено пак в подкрепа на общините - две или три да могат да се обединяват при кандидатстване по проекти, за да може по-лесно да се преодолеят условията по кандидатстване и да се получава финансиране за реализация.

Продължават изнесените заседания на Изпълнителното бюро на партията в страната. На нито една структура обаче, няма да бъдат спускани имена за кандидат-кметове под натиск от София, а общинските конференции сами ще ги определят, каза Нинова. БСП е отворена за диалог по места с политически партии, граждански сдружения, неправителствени организации за промяна на статуквото и наложения модел, коментира тя. Обединението обаче на първо място трябва да е на базата на политики, а на второ място около личност.

Конкретно за структурата в Шумен Нинова обясни, че: "БСП в Шумен не е разцепена, но има противоречия и вие ги знаете по-добре от мен. Има спорове, има различни мнения, това не е разцепление". По думите й проблемът е в "години назад". А ситуацията зависи от настоящото ръководство дотолкова, "доколкото сегашното ръководство трябва да ги тушира и да обединим всички. Това зависи от нас, дори и от националното ръководство, всички заедно да се опитаме да тушираме това напрежение".

Конференцията в Шумен за избор на кандидат-кмет е на 1 септември. До момента са минали събранията в половината шуменски организации и са факт 3-4 номинации. Сред тях са, както тяснопартийни личности, така има възможност и за по-широко подкрепен кандидат.

Нинова подчерта, че евроизборите са показали разлика между ГЕРБ и БСП в община Шумен "само 188 гласа и това ни дава увереност да мислим, че можем на местните изброи да направим пробив тук и да спечелим".

Коментари

Задължително поле