БСП и АБВ поискаха оставката на правителството и оттеглянето на Кристалина Георгиева от ЕК

Опозиционните партии БСП и АБВ поискаха оставката на министър-председателя Бойко Борисов заради провала с кандидатурите за шеф на ООН. Те пожелаха също Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от позицията й в Европейската комисия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че външната политика на България се прави извън страната и българското правителство не е суверенно. „Последното току що излязло официално на страницата на ООН класиране показва, че Ирина Бокова е втора, а Кристалина Георгиева осма или девета”, допълни Нинова.

Тя допълни, че смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН е извършена под чужд натиск.

„Ако има достойнство министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката”, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов във връзка с гласуването за генерален секретар на ООН.

Той допълни, че Георгиева трябва да бъде оттеглена от Европейската комисия, защото „това е морален крах”. „Как тя ще продължи да работи и да гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация?”, допълни Първанов.

„Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН”, допълни лидерът на АБВ.

Той определи действията на българското правителство като саботаж и групи послания по отношение на Ирина Бокова.

„С това си класиране г-жа Бокова на практика беше първата жена от Източна Европа”, допълни Първанов.

Лидерът на АБВ допълни, че ако Ирина Бокова бъде поканена за зам.-генерален секретар на ООН, това ще бъде оценка на нейните високи качества като дипломат.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също изрази мнение, че „донякъде всички носим вина” за ситуацията.

„Смятам, че в тази кампания имаше едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремеше да изрази негативната си позиция относно номиначията на Ирина Бокова, в последствие и за Кристалина Георгиева”, посочи Цветанов.

„Трябва да бъдем разумни и да отдадем заслуженото за качествата на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева. И едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, които са в ЮНЕСКО и в Европейската комисия и им желаем успех”, допълни Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика