Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“ Може да се използва от всички централни и териториални администрации

ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на проекта „Турски поток“

„Фолксваген“ готов да плати 80 млн. евро на клиентите си в Австралия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в Анкара (ВИДЕО)

Мегз и гаджето й с условни присъди за инсценираната кражба на мерцедеса й

Медицински университет-Варна прие над 1400 първокурсници Започна обучението на трети випуск военни лекари

Дворецът – Балчик събира творци от три континента на юбилеен арт форум „БезГраници“ Песни на редки езици ще звучат на плажната сцена

Изправят пред съда шофьор, прегазил катастрофирал човек на магистрала „Тракия“

Недоразумение довело до напрежението в „Спартак“ (Плевен)

Двама на съд за контрабанда на цигари

Каракачанов: Имаме готовност срещу бежански натиск от Турция

Турски актьори в списъка на световни красавци

Две деца пострадаха при катастрофи във Варненско

В Бургас учениците са с 403 повече от миналата година 171 деца са се завърнали от чужбина, най- много са от Германия

Как топмоделът Роми Стрийд се храни у дома си (ВИДЕО)

БСП и Дончев в спор изгубени ли са 350 млн. лв европари за наука

„ГЕРБ претърпя пълен провал при усвояването на европейските средства през втория програмен период. Вицепремиерът Томислав Дончев излъга, че всичко е наред и  единственият начин да отговорим на лъжите на ГЕРБ е като отговорим с документи и факти”. Това заяви пред медиите в НС говорителят на „БСП Лява България“ Жельо Бойчев.  Той и народни представители от групата на социалистите представиха писмо на вицепремиера Томислав Дончев до вицепремиера Миглена Кунева, в което, по думите им, ясно са описани всички манипулации и злоупотреби в една от оперативните програми.

„По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” и изграждането на центрове за върхови постижения и върхови компетентности, България губи  350 млн. лв“, заяви Стоян Мирчев. Той припомни, че Борисов е казвал, че няма проблем, Дончев е казвал че няма проблем, Кунева казвала, че няма проблем, но с това писмо Дончев преди дни съобщава на Кунева, че има проблем. Мирчев обясни, че там са описани всички процедури, които са сгрешени и опорочени и цитира писмото: „Насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено при това по незаконосъобразен ред”. По думите на Мирчев това е ясно признание, че министър Кунева е нарушила закона.

„Програмата е пред провал. Крият и одита от страна на Европа за тази програма и скоро се очаква отрицателният доклад”, заключи Мирчев.

„Многократно поставяме въпроса за начина, по който правителството управлява европейските фондове. Крайно време е митологемата, с която се опитват да се държат на власт – че ГЕРБ може да управлява европейските пари, да бъде развенчана”, заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов.

„Нито има спрени, нито има загубени 350 млн.лв. по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, заяви в отговор на обвиненията вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„В конкретния случай ми е трудно да запазя обичайното хладнокръвие, доколкото има опасност от създаването на смут в научните среди“, заяви той на брифинг в Народното събрание. „За първи път ми се случва да ме обвиняват за това, че си гледам работата“, коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че е получил 10-15 писма от представители на различни академични институции, които молят за удължаване на срока с 1 месец, като твърдят, че в организацията на схемата има редица технически неточности. По думите му след направен анализ е констатирано, че такива грешки наистина съществуват.

„Преди 2 дни пращам писмо на вицепремиера Кунева и посочвам въпросните технически грешки, като й предлагам да намери вариант да прекрати схемата и да я обяви наново“, посочи вицепремиерът и обясни, че това означава срокът за приемането на документите да стане средата на март.

„Няма спрени и загубени пари, който твърди нещо подобно или е злонамерен, което да кажем, че не е проблем, а това което би било проблем е, че не разбира изобщо от материята“, заяви вицепремиерът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.