БСП настоява проектът на Здравната карта да бъде преработен

Снимка: Веселина Ангелова

Предлагаме новият проект на Здравната карта да бъде преработен, професионално обсъден и да бъдат по всякакъв начин защитени интересите на българското здравеопазване – областните, общинските и университетските болници. Това заяви във Велико Търново на пресконференция във Велико Търново депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„Трябва преструктуриране на болничната помощ. Ясно е, че са променени демографските наличности в страната, но това не може да стане само с икономически методи. Не може да се повтаря непрекъснато, че балансът на цифрите може да реши проблемите на здравеопазването”, коментира още проф. Михайлов.

По думите му картата е само една форма на визия върху състоянието на здравеопазването в страната. Тя не е инструмент за решаване на проблемите.

„Инструментът за кардинална промяна е финансирането на здравната система.Финансирането с клинични пътеки, с болници търговски дружества, с неоценен труд на медицинските специалисти е дълбоко порочно. Това искаме да променим. Имаме свой модел и ще го представим на обществото”, каза още проф. Георги Михайлов.

Моделът за алтернативно управление на България по секторни политики ще бъде представен на разширен форум на Националния съвет на БСП до края на юни. За това информира депутатъ от БСП за Великотърновския регион Весела Лечева.

Тя поясни, че основните сектори за социалистическата партия са сигурност, здравеопазване, образование и демографска политика. Народните избраници от „БСП за България” Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков инициираха среща с лекарското съсловие в старата столица. Дискусията бе на тема „Проблеми и предизвикателства в българското здравеопазване”.

Коментари

Задължително поле