БСП на преговорите по тема “Земеделие”: Основната ни задача е да сменим модела на управление в сектора (НА ЖИВО)

Нашата основна задача е да сменим модела на управлението в земеделието, заявиха от БСП по време на дебата за сектор "Земеделие" като част от коалиционните преговори, инициирани от "Продължаваме Промяната".

Създаденият модел през последните 15 години беше всичко да бъде парцелирано на феодален принцип, а не да бъде подчинено на общ стратегически план, който да разглежда земеделието като част от цялата система от сектори заедно с околната среда, с регионалното развитие, с демографското развитие, с образованието. Земеделието беше подчинено на основните функции - власт, финансов ресурс, контролиране, корпоративен вот, посочиха от БСП. От партията предлагат около 10 акцента на дискусията, по които според тях имат консенсус с останалите участници в дискусията.

На първо място да се стъпи на това, което имаме в отделните сектори, чрез пълната им инвентаризация. "На база на постигнатото в областта на зърнопроизводството да се направи така, че да стимулираме развитието и на останалите сектори в земеделието, да се спре обезлюдяването на цели региони в страната, да спрем разрухата и упадъка на селата и малките населени места", посочи Стефан Бурджев.

Според него философията на всички участници в преговорите е една и съща и може "след равносметка на база законите и какво имаме, да направим ясен план с 5,7,8 задачи, които да свършим, отколкото с 20 и в един момент да претърпим разочарование".

Момчил Неков подчерта, че България има много качествен мед, но консумацията е около 300-400 грама ежегодно при 600- 700 грама в ЕС, което означава, че ако убедим населението в ползите от продукта, няма да има нужда да изнасяме. Това, което произвеждаме, е около 1,5 кг на глава от населението, посочи Неков. Той повдигна въпросите за вноса на фалшив мед от Китай и припомни усилията си да защити българските продукти чрез националната кампания "Да защитим българския вкус". Трябва обаче самите производители да се обединят и сами да отстояват интересите си, посочи той.

В България кооперирането е трудно осъществимо и от там трябва да се изхожда от политиките в сектор "Земеделие", смятат от БСП. Експертите на партията настояват за гаранционен фонд, което да не налага стопаните да ипотекират имуществото си при всеки заем. Освен това - изграждането на напоителни системи на територията на страната чрез бюджета с инвестиции в помпените станции. "За да осигурим ефективно земеделие в България, трябва да осигурим на стопаните достъп до земя и вода", смятат от БСП. Организацията на производителите е друг важен фактор, с акцент върху малките производители, като изграждането на борси е един от способите за това. От левицата настояват още за контрол върху пестицидите, "защото Европа върви все повече към прецизното земеделие и ние можем да се възползваме от това".

https://www.facebook.com/prodalzhavamepromyanata/videos/1098607534276366

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика