БСП предлага за началник на новия антикорупционен орган бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Николай Николов

Парламентарната група на "БСП за България" внася кандидатурата на Николай Николов за председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, обявиха на брифинг от левицата.

Николов беше и.д. председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която се вля в новия антикорупционен орган.

fk1b0141

"Даваме шанс на управляващите да докажат, че са искрени в намеренията си за борба с корупцията", каза зам.-председателят на групата Жельо Бойчев. „За всичките тези години няма никакви съмнения относно професионалните действия и качества на Николай Николов. Името му никога не е било забърквано в скандали“, посочи Бойчев.

Николай Николов е роден през 1972 г. През 1995 г. завършил Юридическия факултет на СУ. Доктор по право от 2010 г. С 4 книги, сред които първата за конфликт на интереси в България, и 40 научни публикации по административно право и гражданска конфискация, включително 4 монографии и 2 статии във Великобритания.

От 1997 до 2005 г. работи като юрисконсулт и адвокат. 2005-2010 г. е член на комисията за конфискацията. От 2011 г. - комисар в КПУКИ, назначен от президента Росен Плевнелиев. Пое ръководството на комисията през октомври 2013 г., след като Филип Златанов подаде оставка заради скандала с неговото "тефтерче".

Срокът за внасяне на кандидатури за председател на новия антикорупционен орган изтича в края на седмицата.

На 9 февруари групата на ГЕРБ очаквано предложи шефа на досегашната комисия за конфискация Пламен Георгиев, който в момента оглавява временно новия орган до избор на титуляр.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика