БСП призова Патриотите да напуснат НС (обзор)

БСП призова депутатите от “Обединени патриоти” да напуснат парламента и да блокират приемането на поправките за вероизповеданията, които позволяват опрощаването на стари задължения. Снимка: Пламен Стоименов

Такъв прецедент не е правен и в тежка финансова криза, каза Симеон Дянков

Става въпрос за един некоректен длъжник

Социалистите призоваха за бойкот депутатите от “Обединени патриоти” относно поправките в Закона за вероизповеданията, чрез които се опрощават данъчни задължения на религиозните общности за над 8 млн. лева. “Ако колегите от “Обединени патриоти” не искат Законът за вероизповеданията да види бял свят, да не се регистрират на второто четене”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Както “Труд” съобщи, най-голямата част от сумата се дължи от Главното мюфтийство, а поправката бе разкритикувана остро от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на “Обединени патриоти”. “На констатациите, че ако БСП е присъствала в пленарната зала, този законопроект нямало да мине, ще кажем само едно – народни представители, колеги от “Обединени патриоти”, ако не искате този законопроект да види бял свят, да бъде приет, просто в деня, в който се приема, не се регистрирайте. Няма как да играеш ролята на опозиция, а в същото време да твърдиш, че БСП ти е виновна. БСП има ясна позиция за повода за напускане на Народното събрание и ясно решение кога ще се върне.

“Обединени патриоти” не са тези, които ще ни призоват”, категоричен бе Свиленски. И допълни: “В този законопропект въобще не става въпрос за етнически мир или за протовопоставяне на общности, както сe опитва да го изкара Борисов, а за опрощаване на данъци, осигуровки и задължения”.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви отново, че “това е неправилно взето решение”. “В случая става въпрос за един некоректен длъжник, който продължително време не си плаща данъците”, каза Симеонов. “Опрощаване на дългове със задна дата, та дори и с акт на Народното събрание, е незаконно. Да се опростят 8 милиона на юридическо лице е неприятен прецедент. Не е правено дори в годините на тежка финансова криза”, написа във фейсбук като коментар финансовият министър от кабинета “Борисов 1” Симеон Дянков.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров обяви, че ще настоява пред шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов точката за опрощаване на дълговете да отпадне.

 

Проф. Христина Вучева: В развитите страни властта не опрощава данъци

“В повечето развити страни не се допуска изпълнителната власт да може да освобождава от плащания на дължими данъци, или да отменя дълг, възникнал по този повод. Във всички страни опрощаването на просрочен дълг към държавата е нещо, което се оглежда много внимателно, защото това би могло да ерозира непоправимо данъчния морал.

Проектът внесен от двамата народни представители – Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ – е съпроводен от една страница обосновка. В тези редове липсват данни за въпросните задължения. Мотивите заслужава да се прочетат внимателно, въпреки че са само една страница. Те разкриват странния подход към проблемите, които се третират във въпросния закон. Този подход се състои в отказа да се прилага конституционното изискване за отделяне на църквата от държавата”, посочва в анализ професорът по финанси Христина Вучева.

Коментари

Задължително поле