БСП си саботират хартиената бюлетина

В парламентарната група на БСП не всички депутати ще подкрепят връщането на хартиената бюлетина, признаха неофициално пред “Труд” от ръководството на червените в 47-ото Народно събрание.

Хиляди българи се подписват срещу задължителните машини 

Още чакаме становището на ЦИК за законопроекта на социалистите, но то е за мнение, заяви пред “Труд” шефът на правната комисия в парламента Милен Матеев

Социалистите без мнение

Хората на Корнелия Нинова в 47-ото Народно събрание сами си саботират промените в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина, които социалистите шумно анонсираха, че внасят в деловодството на парламента. Това стана ясно от публикувания дневен ред на комисията по конституционни и правни въпроси за заседанието в сряда, където отново отсъства проекта на БСП за промени в изборния закон. “Труд” научи, че в самата парламентарна група на БСП имало търкания дали да се връща хартиената бюлетина, тъй като точно червените депутати бяха защитници на машините преди една година в 45-ото Народно събрание.

Докато народните представители на левицата изгладят неразбориите си за хартиената бюлетина, хиляди българи продължават да се подписват в кампанията на Инициативния комитет “Консервативно патриотично движение и граждани” срещу задължителното машинно гласуване. Доброволци в градовете събират от вчера подписи и на хартия, а в интернет и във фейсбук страницата на “Труд” и “Пик” всеки може да се включи в “Подписка за гласуване по избор с хартиена бюлетина или с машина” до 20 юни.

За разлика от депутати на ГЕРБ, които подкрепиха инициативата, от БСП за сега не са с гражданите и остават без мнение за подписката.

“Все още нямаме и становището на Централната избирателна комисия по предложенията на БСП, вероятно няма и да получим”, заяви пред “Труд” председателят на комисията Милен Матеев от “Продължаваме промяната”. По думите му, ЦИК не са законодателен орган, но все пак “като експерти вътре в процеса и могат да кажат доколко са приложими измененията и какви практически проблеми биха създали”. “Не че е меродавно това становище, но все пак е важно да имаме такова”, допълни още Матеев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова не пожела да коментира защо се бави писмото до депутатите. Но неофициално от ЦИК обясниха пред “Труд”, че на два пъти симулативното гласуване на членовете на изборната комисия се е проваляло заради отсъствието на членове на БСП. В крайна сметка след въпросите на “Труд”, било решено най-късно този вторник или четвъртък становището на ЦИК по законопроекта на БСП да бъде гласувано и изпратено в народното събрание. Вече се знае обаче, че формулировката ще бъде обща. И ЦИК няма да каже ясно дали е добре или не за изборния процес да има възможност хората да имат право да избират сами дали да гласуват с машини или с хартиени бюлетини.

Още по-странно е мълчанието на парламентарната група на БСП, тъй като червените депутати не са се възползвали от от Правилника за организация и дейността на 47-ото НС, за да настояват законопроекта да бъде включен в програмата на парламента по тяхно предложение.

Освен в комисията по конституционни и правни въпроси, проектът на БСП за изменение на Изборния кодекс е разпределен и в комисията по електронно управление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика