Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 27 май

БСП-София: Проблемите на сигурността в София не са приоритет на Йорданка Фандъкова

Според общинските съветници от групата на БСП в СОС проблемите на сигурността в София не са приоритет на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова. Това става ясно от позиция на общинските съветници, разпространена от пресцентъра на БСП-София.

П О З И Ц И Я
на
общинските съветници от групата на БСП “Лява България” в СОС

Общинските съветници от групата на БСП в СОС смятаме, че проблемите на сигурността в София не са приоритет на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова.

На първо място това се потвърждава от системното неизпълнение на приетата на 24.07.2014 г. от СОС “Стратегия за сигурност на Столична община”. В нея се определя, че: “Общият размер на средствата, планирани с бюджета на Столична община за целия период 2014 – 2020 г., е 80 млн. лв. Предвидените средства следва да бъдат разпределени за рехабилитация, реконструкция и разширяване на съществуващата система за видеонаблюдение, изграждане на нови или доизграждане на вече съществуващи обекти, подмяна на морално и физически остарелите сигнално-охранителни системи в сградите и обектите на СО и изграждането на нови такива, изграждане на нови “локални” центрове за видеоконтрол, на система за ранно предупреждение по реките и на тренировъчен полигон за обучение на доброволци и спасители от различни аварийни групи към различни ведомства, закупуване на лични предпазни средства за населението и др.”.

Съгласно Стратегията всяка година за тези дейности СО би трябвало да заделя по около 13 млн. лв. годишно. Фактите обаче са други – те показват системно неизпълнение на стратегията по този показател през годините. Така например за 2017 г. средствата са малко над 8 млн., а за 2018 г. – около 10 млн., от които 2,1 млн. са похарчени за НДК още декември/януари.

Според кмета на Столична община Йорднка Фандъкова, все още над 20% от детските градини и училищата нямат видеонаблюдение на външния периметър. Според нашите експерти, процентът на неизпълнение е по-висок. Освен това, в част от градините и училищата видеонаблюдението се нуждае от сериозно подобряване.

Сериозно е подценяването и са недостатъчни средствата за сигурността в крайните квартали и селата в околоградския район. Най-съществените оплаквания на живеещите във въпросните райони са свързани с кражбите в жилищните имоти, недостатъчното видеонаблюдение на възлови места, разбитите улици с огромни дупки по тях, причина за десетки пътно-транспортни произшествия, слабото или липсващо осветление по улиците и спирките на обществения транспорт, липсата на указателни табели и други.

Всичко това би могло да бъде решено, ако се изпълняваше Стратегията и най-вече финансовата й част.

Вторият проблем е обезпечаването на средата за сигурност от страна на СДВР. Засега под това се разбира единствено концентрацията на полицейски сили в централната част на София, където присъствието на органите на реда е най-видимо. Всичко това става за сметка на крайните квартали и периферията на столицата, където среща с полицейски патрул е истинска екзотика.

Странно звучи отчетеният спад от страна на СДВР на регистрираните престъпления с близо 4%. Според неправителствени организации, близо 30% от престъпленията на територията на София не се регистрират в СДВР. За 2016 г. в София са регистрирани от полицията 21 976 престъпления и столицата е на второ място сред големите градове в страната след Бургас.

На фона на очевидния ръст на грабежите, противозаконните отнемания на автомобили и кражбите от жилища се поставя основателният въпрос за доверието на столичани към органите на МВР.

Сериозен проблем е липсата на капацитет в СДВР. От десетина години СДВР е некомплект 700-800 души. През миналата година бившият директор заяви, че във връзка с председателството, този недостатък ще бъде преодолян. Задаваме основателния въпрос колко е недокомплекта в момента и това не е ли в ущърб на гражданите, особено в крайните квартали и кметствата около София?

Липсва капацитет и в Столична дирекция пожарна безопасност и защита на населението, особено в частта защита на населението. Ако тази дирекция можеше да се справя, защо й е на Столична община дирекция “Аварийна помощ и превенция”?

Ние питаме, защо трябва да се отделят средства на общината за дейности, които по закон са вменени на държавата в лицето на МВР?

Третият въпрос е за ролята и мястото на Общинска полиция. Продължаваме да смятаме, че Общинска полиция е начин да се източва бюджетът на СО от държавата, която е абдикирала от задължението си да гарантира сигурността на всичи български граждани.

Същевременно съгласно новоприетия от управляващата коалиция закон за “Частната охранителна дейност”, малките населени места около София ще могат да се охраняват от частни фирми, в т.ч. и общинската охранителна фирма “Егида”. С тях ли ще се борим с престъпността в тези кметства? Или това е задължение на държавата?

Общинската полиция трябва да е подчинена единствено на кмета на общината и да действа по отделен закон, а не да е част от този на МВР. Тя трябва да има и специфични функционални задължения по спазване на нормативната наредба на общината, а не само осигуряване на обществения ред.

Липсват резултати по противодействие на престъпленията в сферата на икономиката, ощетяващи държавният и общински бюджет.
Установяването на корупционни практики, се ограничи в констатирания нерегламентиран прием в някои детски градини и то след журналистическо разследване. В същото време на територията на столицата се реализират едни от най-големите инфраструктурни проекти в страната – много от тях и с европейско финансиране. Обществена тайна е, че именно там се създават условия и реализират корупционни схеми с участие на общинската администрация на различни нива.

Ние, общинските съветници от групата на БСП, смятаме, че столичани живеят в несигурна среда и затова главната вина е на управляващите, които от години неглижират проблемите на сигурността. Продължаваме да настояваме за избиране на отделен заместник-кмет по проблемите по сигурността и извеждането на проблема сред основните в столицата.

Тук няма как да не направи впечатление факта, че градовете с най-голяма престъпност в България се управляват от “най-успешните” кметове на ГЕРБ. Всеки да си прави извода сам.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.