Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Будителски награди раздадоха в Лом

Годишни награди за изкуство и култура бяха връчени на изявени творци от Лом по случай Деня на будителите. Призовете за постижения в духовната дейност и продължаване на възрожденските традиции са на името на доктор Хернани Цибрански – културен, обществен и читалищен деятел от крайдунавския град.

Отличието за литература бе присъдено на писателя, сценариста и драматурга Емил Андреев – автор на книгите „Ломски разкази”, „Стъклената река”, „Проклятието на жабата” и „Нашата книга”. Наградата за изпълнителско инструментално майсторство получи младата пианистка Евгения Горанова, която живее в Брюксел и концертира из цяла Европа. Призът за музикално изкуство отиде при децата от вокална група „Шоколадче” с ръководител Росица Кръстева – носители на многобройни награди от конкурси у нас и в чужбина. Наградата за изобразително изкуство спечели художникът Светлозар Янакиев.

вестник „Ломпрес” бе отличен за 23 годишната си информационна и публицистична дейност. „Всички наградени ги свързат няколко важни неща – родени са в Лом и тук са запалили в себе си пламъка на изкуството и културата. И макар че живеят на различни места у нас и по света – обичта към България, родния край и възрожденския дух у тях са живи и вдъхновяват творчеството им!”, заяви председателката на „Обществен фонд – Лом” Красимира Томова.

Патронът на наградите доктор Хернани Цибрански е бил председател на читалище „Постоянство 1856 – Лом”, преподавател в Детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър, осъществил 30 постановки на заглавия от оперетната класика. Той е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” и званието ”Заслужил деятел на културата”. След смъртта му през 2006 г. неговите наследници и приятели създадоха фонд, който да помага и отличава изявените таланти от крайдунавския град.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете