Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Заседанието на КСНС при Румен Радев през обектива на “Труд”

Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

“Левски” осъди остро инцидента с полицайката

Министър Петкова: Централите, които работят на въглища, ще трябва да кандидатстват за дерогация

МВР и ММС обсъдиха предприемането на общи мерки срещу вандализма по време на футболни мачове

Германия е готова да приеме още 10 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия Изток

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Нов магазин на NET1 отвoри врати в Младост 3 Петър Ризов-управител на NET1: „Искаме да сме приятели и партньори – задълго!“

Училища, детски градини и граждани в надпревара за най-красиво дворно пространство

Повторен оглед в общината в „Младост“, кабинетът на Иванчева не е запечатан (СНИМКИ)

Цар Симеон II посети профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик

Деси Радева: Дай да палим гумите и към Хавай

Започна заседанието на КСНС при президента Радев

Будни балканджии внесоха близо 30 предложения при обсъждането на бюджета на Община Елена

Подобна гражданска активност като тази на публичното обсъждане на бюджета на община Елена за 2018 година не се помни. Пленарната зала едва побра хората, дошли и от най-отдалечените села, не само да заявят своите искания, но и с конкретни предложения как разумно да се харчат бюджетните пари.

Кметът инж. Дилян Млъзев, който представи бюджетната рамка, благодари на участниците за активността и гражданската им позиция. Подобна съпричастност е показател, че посоката, избрана от общинското ръководство през последните години при изготвянето на инвестиционната програма, е правилна. Близо 90% от субсидията за капиталови разходи /1 177 100 лв./ в тазгодишния бюджет е предвидена за ремонт на улици и общинска пътна мрежа. Сумата от 909 928 лв. е най-голямото предизвикателство т.е как да се разпределят тези пари, като само по време на публичното обсъждане постъпиха около 30 предложения. Ако те са добре обосновани, са на първо място при подреждане на приоритетите, съобщи още градоначалникът.

Следват приоритетите на общинското ръководство, обосновани предложения на групи граждани, постъпили в писмена форма, на кметове и кметски наместници и други, ако останат пари.
Кметът Млъзев образно определи бюджет 2018 като здравословна пица – премерен, малко консумативен, но реалистичен. Целите при разработването на проекта за бюджета не залагат големи очаквания. Общият му размер е 10 793 022 лв., увеличен е спрямо първоначалния бюджет за миналата година с 837 862 лв., най-вече заради по-голямата държавна субсидия във функции образование и здравеопазване. За финансиране на делегирани от държавата дейности са заложени 5 380 237 лв., а за местни дейности – 5 402 785 лв. Общата изравнителна субсидия /892 700 лв./ и целевата субсидия за капиталови разходи са без промяна от миналата година. Със 71 900 лв. е увеличена субсидията за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и размерът й е 408 600 лв.

Местните приходи се запазват на нивото на 2017 г., очакванията са за 1 477 354 лв. Няма да има увеличение на местните данъци и такси и ще се разчита на добрата им събираемост. При тази бюджетна рамка стремежът на общинското ръководство е да повиши ефективността при управлението на публичните ресурси, да запази обема и подобри качеството на предоставяните услуги на гражданите.

Инвестиционната програма на общината е в размер на 4 702 449 лв. В нея са включени и средствата от ЕС за проекти – 2 341 860 лв., от които 2 251 686 лв. са за реконструкция на сградите на СУ „Иван Момчилов“ с внедряване на мерки за енергийна ефективност. Инвестиционната програма е подсилена с още 431 267 лв., отпуснати по постановления на Министерски съвет за ремонт на водостоци и улици.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.