Бум на жилищно строителство в Търново

Бум на жилищното строителство във Велико Търново и околностите на града отчитат от кметската управа за последната година. 242 разрешителни за строеж е издала Община Велико Търново от началото на годината до момента. Това съобщи главният архитект на града Николай Малаков. Строителството на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради се възражда с големи темпове в района, като за сравнение през цялата 2016 г. броят на издадените разрешителни е бил общо 229.

Масово се издават разрешителни за строеж на къщи в близките големи села като Самоводене, Беляковец и Малки чифлик.

"Отново е налице засилена тенденция на изселване на семейства от Велико Търново към близките села", коментира арх. Малаков.

В самия град от близо година отново израстват големи жилищни сгради, основно в кварталите "Колю Фичето" , "Акация" и "Картала", както и в широкия център.

"Издадените разрешения по кварталите са за големи обекти с РЗП от порядъка на 15 000 - 20 000 кв. метра. В широкия център, тъй като свободните терени са с по-малка площ, се вдигат блокове с разгъната площ от около 1 500 квадратни метра", допълни арх.Николай Малаков.

Замразен обект отпреди 12 години на ул. "Ниш" в старата столица само за месеци се превърна в многофамилна жилищна кооперация. Оказва се, че за него многократно са издавани разрешителни и той е сменял собствениците си три пъти.

Слаб е интересът към строителството на офис сгради, но има раздвижване при промишленото строителство в града. Производствените си бази обновяват фирмите "Екстрапак" и "Кроношпан".

Според арх.Малаков раздвижването на строителния пазар след близо десетгодишен застой се дължи на повишеното търсене на жилища в района, с изгодните кредити, които отпускат банките и с оживяване на местната икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони