Стефан Софиянски предлага нова Конституция От 2007 г. сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, заяви бившият кмет на София

От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Атанасовден е

Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май

Вучич: Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства

Отново мръсен въздух в София, в някои части завишението е 6 пъти над нормата Завишени нива на фините прахови частици има в още няколко града

Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Бум на работещи през лятото студенти от Технически университет-Пловдив Над 200 бъдещи инженери стажуват в 26 фирми от региона

Двадесет и шест фирми от града под тепетата и региона взеха на стаж през месец август над 200 студенти от Техническия университет- Пловдив по проект „Студентски практики“ от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

По този проект с вуза си партнират 30 фирми., а значителна част от бъдещите инженери, които стажуват в местните компании, не са пловдивчани. Затова говори фактът, че над половината от 386-те места в общежитието на Техническия университет – Пловдив са заети през летните месеци юли и август. „За мен това означава, че в сравнение с 2016 г. повече студенти са предпочели да останат на лятна практика, стаж или работа в Пловдив, а не да се приберат по родните си места”, коментира проф. д-р Въльо Николов, директор на филиала в Пловдив на Техническия университет-София.

Студентите от първи, втори и трети курс от бакалавърската степен на обучение имат задължителни летни практики и стажове в учебните планове, които се провеждат във фирми и приключват с доклад за свършената работа и за новите познания и умения на студента.

Част от бъдещите инженери отиват и в така наречените студентски бригади в чужбина, където заработват пари за обучението си, но най-често не работят по специалността си. Затова броят на тези студенти намалява спрямо предходните години, коментира проф. Николов. Според него се очертават две интересни тенденции във взаимоотношенията между лятната работа на студентите и фирмите, които ги вземат на стажове.

За първи път през 2017 г. рязко нараства броят на средните по големина компании, които канят бъдещи инженери на стаж при тях. Интерес прояви дори и една общинска компания – общинско предприятие „Туризъм“ в Пловдив, която взе 15 студенти от специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Дизайн и печатни комуникации“.

Студенти стажуват също в Авиоремонтния завод „Авионамс“, ИТН консулт, Комеко и други. Втората тенденция е свързана с големите фирми от региона. Те по-рядко ползват държавно субсидираните програми за летни стажове, като предпочитат да имат преки взаимоотношения с бъдещите инженери.

При тях много често заплащането на стажовете е обвързано с това в кой курс е студентът и дали в предходни години е бил на стаж във фирмата. Студентите от горните курсове и особено тези, които за втори или трети път стажуват в една и съща голяма фирма получават сериозни надбавки в заплащането, коментира проф. Николов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.