Нинова: За 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти

Защо жена зад волана е като богиня?

Запорираха всички банкови сметки на община Чепеларе

Великобритания няма да освобождава предсрочно лица, осъдени за тероризъм

26-годишна майка на две деца е в неизвестност от 14 дни

Прогнозират огромен ръст на индустриалните площи Наемите са от 10 дo 14 лв. нa кв. м

Слънчево време днес, дневните температури ще са между 4 и 9 градуса Затоплянето продължава и утре

Делото за импийчмънт на Тръмп започва в Сената

Няма Алла-бала! На 70 руската певица шокира с нов имидж

Принц Хари отпътува за Канада

Заразените с мистериозния китайски вирус се увеличиха тройно

Украинският самолет край Техеран е бил свален с две зенитни ракети

Путин, Тръмп и деглобализацията Двамата се оказват необходимите лидери с оглед на историческия момент и интересите на обществата

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 21 януари 2020

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 21.01.2020

Бум на работещи през лятото студенти от Технически университет-Пловдив Над 200 бъдещи инженери стажуват в 26 фирми от региона

Двадесет и шест фирми от града под тепетата и региона взеха на стаж през месец август над 200 студенти от Техническия университет- Пловдив по проект „Студентски практики“ от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

По този проект с вуза си партнират 30 фирми., а значителна част от бъдещите инженери, които стажуват в местните компании, не са пловдивчани. Затова говори фактът, че над половината от 386-те места в общежитието на Техническия университет – Пловдив са заети през летните месеци юли и август. „За мен това означава, че в сравнение с 2016 г. повече студенти са предпочели да останат на лятна практика, стаж или работа в Пловдив, а не да се приберат по родните си места”, коментира проф. д-р Въльо Николов, директор на филиала в Пловдив на Техническия университет-София.

Студентите от първи, втори и трети курс от бакалавърската степен на обучение имат задължителни летни практики и стажове в учебните планове, които се провеждат във фирми и приключват с доклад за свършената работа и за новите познания и умения на студента.

Част от бъдещите инженери отиват и в така наречените студентски бригади в чужбина, където заработват пари за обучението си, но най-често не работят по специалността си. Затова броят на тези студенти намалява спрямо предходните години, коментира проф. Николов. Според него се очертават две интересни тенденции във взаимоотношенията между лятната работа на студентите и фирмите, които ги вземат на стажове.

За първи път през 2017 г. рязко нараства броят на средните по големина компании, които канят бъдещи инженери на стаж при тях. Интерес прояви дори и една общинска компания – общинско предприятие „Туризъм“ в Пловдив, която взе 15 студенти от специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Дизайн и печатни комуникации“.

Студенти стажуват също в Авиоремонтния завод „Авионамс“, ИТН консулт, Комеко и други. Втората тенденция е свързана с големите фирми от региона. Те по-рядко ползват държавно субсидираните програми за летни стажове, като предпочитат да имат преки взаимоотношения с бъдещите инженери.

При тях много често заплащането на стажовете е обвързано с това в кой курс е студентът и дали в предходни години е бил на стаж във фирмата. Студентите от горните курсове и особено тези, които за втори или трети път стажуват в една и съща голяма фирма получават сериозни надбавки в заплащането, коментира проф. Николов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.