На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Бум на работещи през лятото студенти от Технически университет-Пловдив Над 200 бъдещи инженери стажуват в 26 фирми от региона

Двадесет и шест фирми от града под тепетата и региона взеха на стаж през месец август над 200 студенти от Техническия университет- Пловдив по проект „Студентски практики“ от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

По този проект с вуза си партнират 30 фирми., а значителна част от бъдещите инженери, които стажуват в местните компании, не са пловдивчани. Затова говори фактът, че над половината от 386-те места в общежитието на Техническия университет – Пловдив са заети през летните месеци юли и август. „За мен това означава, че в сравнение с 2016 г. повече студенти са предпочели да останат на лятна практика, стаж или работа в Пловдив, а не да се приберат по родните си места”, коментира проф. д-р Въльо Николов, директор на филиала в Пловдив на Техническия университет-София.

Студентите от първи, втори и трети курс от бакалавърската степен на обучение имат задължителни летни практики и стажове в учебните планове, които се провеждат във фирми и приключват с доклад за свършената работа и за новите познания и умения на студента.

Част от бъдещите инженери отиват и в така наречените студентски бригади в чужбина, където заработват пари за обучението си, но най-често не работят по специалността си. Затова броят на тези студенти намалява спрямо предходните години, коментира проф. Николов. Според него се очертават две интересни тенденции във взаимоотношенията между лятната работа на студентите и фирмите, които ги вземат на стажове.

За първи път през 2017 г. рязко нараства броят на средните по големина компании, които канят бъдещи инженери на стаж при тях. Интерес прояви дори и една общинска компания – общинско предприятие „Туризъм“ в Пловдив, която взе 15 студенти от специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Дизайн и печатни комуникации“.

Студенти стажуват също в Авиоремонтния завод „Авионамс“, ИТН консулт, Комеко и други. Втората тенденция е свързана с големите фирми от региона. Те по-рядко ползват държавно субсидираните програми за летни стажове, като предпочитат да имат преки взаимоотношения с бъдещите инженери.

При тях много често заплащането на стажовете е обвързано с това в кой курс е студентът и дали в предходни години е бил на стаж във фирмата. Студентите от горните курсове и особено тези, които за втори или трети път стажуват в една и съща голяма фирма получават сериозни надбавки в заплащането, коментира проф. Николов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.