Бум на руска "крокодилска" дрога в Търново

Снимка: Архив

Около 30 души са потърсили помощ в Превантивния информационен център по наркомании във Велико Търново през миналата година. С десет от тях екипът е провел терапия за справяне с проблема. С някои от случаите е работено съвместно с Пробационната служба.

Възрастовата граница за посягане към наркотични вещества спада. Регистрирани са и 10-11-годишни, опитвали дизайнерска дрога, която в момента е най-популярната сред подрастващите.

Хит в момента е т.н. руска крокодилска дрога. Тя е смес от различни вещества, по-евтина е, защото може да се получи и през Интернет. Може да се приготви и в домашни условия, затова е трудно да се посочи цената й. Кокаинът пък е един от най-скъпите и се използва от хора с финансови възможности.

Веднъж „лепнат” етикетът "наркоман" трудно се сваля, а много от хората се справят с проблема и продължават напред. Вариант за това са и комуните, но месечната им издръжка варира между 1000 и 1500 лева и те по-трудно се ползват за лечение. Затова трябва да се работи с родителите за идентифициране на симптомите при подрастващите – намаляване на успеха в училище, смяна на средата, разширени зеници, изнасяне на вещи от дома и др.

Според специалистите възрастта за запознаване с дрогата и последиците от нея трябва да е 8-9 клас. Привличане на вниманието на ученици от по-малките класове към тези проблеми може да има обратен ефект, тъй като при тях любопитството и подражанието са много силни.

През миналата година Превантивният информационен център по наркомании във Велико Търново е провел обучения със секретари на комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни от Габровска и Великотърновска област, с клуба „Живей” на принципа връстници обучават връстници, както и с курсанти от НВУ „Васил Левски”. Участва в местни инициативи и в Лятната полицейска академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право