Бум на фалшивите банкноти от 100 лв.

Банкнотите от 100 лв. вече са най-фалшифицирани.

Банкнотите с най-голям номинал нарастват най-много

Двадесетолевките намаляват

Бум на фалшивите банкноти от 100 лв. отчитат от БНБ. През второто тримесечие на годината в страната са хванати 230 фалшиви банкноти от 100 лв. Толкова много подправени столевки никога досега не са били регистрирани. През предходното тримесечие фалшивите банкноти от 100 лв. са били само 50. А през тримесечията на миналата година са хващали по 2-3 фалшиви столевки.

През миналата година най-фалшифицирани бяха банкнотите от 50 лв., като за година хванаха над 1700 подправени петдесетолевки. През първата половина на настоящата година са регистрирани само 157 фалшиви банкноти от 50 лв., но броят на подправените столевки значително е нараснал.

Общият брой на банкнотите в обращение за година нараства с близо 4% и към края на юни надминава 590 млн., показват данните на БНБ. Най-голям ръст има при столевките. За година броят им е нараснал с над 15% и те вече са над 137 млн. броя. Същевременно банкнотите от 50 лв. нарастват с 4,6%, а при двадесетолевките дори има спад със 7,8%. Причината за това е, че в резултат на вдигането на цените при пазаруване в магазините носим все повече столевки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес