Бунтът на Жерар Пике

Albania's Ansi Agolli (R) vies with Spain's Gerard Pique (L) during the FIFA World Cup 2018 qualification football match Albania vs Spain at the Loro-Borici stadium in Shkoder, on October 9, 2016. / AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU

 

Бранителят на Испания Жерар Пике даде ясен знак, че няма никакво желание да защитава цветовете на родината си. Играчът на „Барселона“ първо откъсна знамето на „Ла Фурия“ от фланелката си за двубоя с Албания, спечелен с 2:0, а след края на срещата обяви, че ще се откаже от представителния тим.

Медиите и феновете в Испания нападнаха Пике за това, че е отрязал долната част на късите ръкави, завършващи с жълто-червен кант. Според по-заклетите националисти това е бунт срещу Испания, тъй като не е тайна, че защитникът е заклет каталунец.

„Нарязах фланелката, защото ръкавите бяха твърде къси и ме притесняваха - обясни Пике. - Това е много уморително. Приемам случилото се и продължавам напред. Винаги съм се отзовавал с вълнение на повиквателните за Испания. Много съм отдаден на проекта на Лопетеги. Ще започнем и ще завършим Мондиал 2018 заедно. Всеки път давам максимума от себе си на терена, но има хора, които смятат, че е по-добре да не съм тук. След Русия слизам от тази сцена. Трябва да дам пространство на по-младите. Тогава ще бъда на 31 години, а вече съм спечелил всичко с националния отбор. Ще се опитам да стигна кота 100 мача с отбора и да спечеля световното.“

Успехът в Шкодра дойде след попадения на Диего Коща и Нолито през втората част, а Серхио Рамос записа мач №140 с екипа на Испания.

„Разбирам решението на Пике - обясни наставникът Лопетеги. - Изглежда ми несериозно това, което се казва. Неговата отдаденост на националния отбор не може да бъде подлагана под съмнение. Въпросът с фланелката е смешен. Срещу Албания знаехме, че ще бъде трудно, тук Франция загуби преди година. Успяхме да вкараме ранен гол през второто полувреме. Научени сме да бъдем търпеливи и да изчакваме момента. Преди грешката техният вратар направи отлични спасявания. Доволни сме от резултата, но квалификациите са дълги и ще трябва да се борим до последно.“

В Скопие, в друг мач от група „G“, също бе не по-малко интересно. С много усилия и малко късмет Италия продължи серията си без поражения в световни и европейски квалификации. Селекцията на Джампиеро Вентура стигна до късен обрат за крайното 3:2 над Македония. По този начин „скаудра адзура“ остана непобедена в последните си 53 двубоя от този ранг. Серията стартира през 2006 г., а оттогава 4-кратните световни шампиони имат 39 успеха и 14 равенства.

В герой сега се превърна Чиро Имобиле, чиито два гола в заключителната четвърт на двубоя донесоха трите точки за гостите. Преди това Андреа Белоти се разписа за Италия, а Илия Нестровски и Ферхан Хасани дадоха сензационна преднина за домакините след почивката.

„Около 90 процента от допуснатите грешки в този мач бяха заради липса на опит, а също и недостатъчна концентрация - оправда се Вентура след драматичния успех. - Когато има толкова много младоци на терена, трябва да има и търпение. Обратът ни провокира да покажем страхотен характер. Изпаднахме за 15 минути в пълен шок, в които не приличахме на отбор. После се събрахме и ударихме здраво за успеха.“

В състава си Италия имаше петима титуляри под 25-годишна възраст - Матия де Шилио и Андреа Романьоли („Милан“), Марко Верати (ПСЖ), Федерико Бернедески („Фиорентина“) и Андреа Белоти („Торино“).

В класирането Испания и Италия делят първите 2 позиции с по 7 точки, а Албания е трета с 6. Следват Израел, Македония и Лихтенщайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят