Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Бунт срещу пари за циганчета

Финансово стимулиране ще получат общо 700 гимназисти от ромски произход от 9 до 12 клас. Останалите 343 320 евро ще осигури Циганският образователен фонд. Снимка: ТРУД

Министерството трябва да осигури 218 000 евро по проекта
Родители от Добрич се обявиха против идеята на МОН и Циганския образователен фонд да стимулират със стипендии 600 циганчета ученици от горните класове, за да завършат средното си образование. На импровизиран протест и чрез фейсбук майки от добруджанския град обявиха, че проектът е дискриминационен и нарушава чл. 6, ал. 2 от конституцията, според който не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход и религия.

Идната седмица родителите ще внесат жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която ще адресират и до омбудсмана, агенцията за закрила на детето и парламента. Те припомнят, че гимназистите отличници вземат 35 лв. стипендия, и недоумяват защо само за циганите ще се прави изключение и те ще получават 30 евро, ако изкарат над 3,50. “Нека да има такива проекти, но всички ученици да имат равен старт да се преборят за стипендии и те да се дават по еднакви критерии”, настояват родителите. Те се надяват КЗД да образува производство по жалбата им и ако установи дискриминация по етнически признак, да наложи на виновните предвидените по закон санкции. Чрез фейсбук майките от Добрич разпространяват и онлайн петиция против проекта.

В нея недоволните припомнят на просветното министерство, че бюджетът му се осигурява от данъкоплатците и като такива те не са съгласни децата им да бъдат ощетявани в името на интеграцията на едно конкретно малцинство. Според обявените от министерството данни то ще трябва да осигури 218 000 евро за съфинансиране на проекта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Браво. Сега да водим съвета на европата как ще запикае залена гaз за боковия хъб.

  2. Поредната изцепка на управляващото герберско / на Боко Пожарникаря / правителство. Разберете, едно правителство управлявано хаотично, еднолично от бивш Пожарникар не може да произведе напредък . Благодарение на подаянията на еврогейското сборище нашите „политици“ забравиха, че в „началото бе труда“. На една нетрудова паплач колкото и подаяние да и изсипеш, тя нямада го оцени и ще иска още . Златни пантофки да им купите на циганетата те пак ще ги продадат и няма да ходят на училище ! Дайте им работа за да оценят кое колко струва. Бачкане има за тях колко искате – потънали сме в разруха и мръсотия. Да започнат от там според умственото си развитие. Да научат езика ни, занаят и т.н.т.

  3. България е рай за циганите и ад за българите,циганите имат само права а българите задължения.Интересно кой ще ги храни като изчезнат българите?

  4. А бе кретени тия пари не са ваши български и най-малко на държавата. Голям ви е егоизма и завистта. Искате ромите да са тъпи и да ги мачкате както си искате. 80 процента от големите предстъпления се извършват от „натурални“ българи, които ограбват целият български народ, а казвате, че ромите ви ограбвали..

  5. Докато на власт са Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистката банди в България безобразията ще продължават и ние Българите ще бъдем мачкани и дискриминирани.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.