Бургас с паметник на жертвите на комунизма

Бургас ще има паметник на жертвите на комунизма. Във вторник общинските съветници на града приеха предложението за изграждане на мемориален знак. Той ще се намира срещу Съдебната палата в града. Докладната за паметника бе приета  с 43 гласа за, двама против и един въздържал се.

„Нека уважим чувствата, които са изпитали репресираните от тоталитарния режим, интернираните в лагери и убитите”, заяви общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов, който е един от най- големите радетели за паметника. Идеята за паметник по принцип е на СДС Бургас.

По-рано през годината проектът на паметника бе  разгледан на сесия в Министерството на културата и върнат с препоръка за озеленяване около него. След изпълняване на изискването се състоя обществено обсъждане, а днес докладната бе приета и от Общинския съвет. Последната стъпка е проектът да бъде  изпратен за окончателно одобрение в Министерството на културата. Плановете са мемориалът да бъде изграден до края на 2016 г.

„Да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтори”, е едно посланията, които ще бъдат изписани върху монумента, който ще е във формата на православен кръст.

Председателят на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност Веселин Пренеров също застана зад идеята и заяви: „Бургас трябва да замълчи и да почете  историческата памет на жертвите от  комунизма".

Коментари

Задължително поле