Бургас ще има 58 нови електробуси

Бургас ще има последно поколение електробуси. Това става възможно, след като кметът на града Димитър Николов внесе спешно предложение на сесията във вторник и съветниците гласуваха единодушно.

Новият проект ще гарантира още по-високо ниво на модернизация на градския транспорт, ще се повиши и чистотата на атмосферния въздух. Община Бургас предварително е одобрена за бенефициент, в партньорство с "Бургасбус" ЕООД. В проекта тя ще докаже необходимостта от закупуването на общо 56 електробуса за нуждите на града. Определеният максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД е до 65 000 000 лв., съобщиха от общината в града.

Сега Бургас се обслужва от 67 автобуса „Соларис“, които са 2013 година и вече са навъртяни по 550 000 километра. 22 тролейбуса от 2014-15 г., както и маршрутки. Предвижда се част от тези автобуси да обслужват междуселищните маршрути в рамките на общината. Тъй като климатиците на десетината автобуси- "Тедом" не работят, те ще отидат за резервни части и за някакви извънредности. „Бургасбус“ няма да плаща наем на Общината, тъй като заедно ще кандидатстват, а новите електробуси ще се водят в активите на дружеството.

Коментари

Задължително поле