Бурен вятър и порои причиниха хаос и щети в няколко града

Снимка: bTV

Хаос и щети в няколко града причини бурният вятър днес. Още през вчерашния ден синоптиците обявиха оранжев предупредителен код за по-голямата част от страната.

В Софийско без ток останаха много домакинства от Челопечене, Владая и Нови Искър.

20 сигнала за щети от бурния вятър са приети на телефон 112 в София, съобщи ръководителят на аварийно-спасителното звено на Столичната община. Три сигнала за паднали клони след силния вятър са подадени в столицата, по данни на МВР. Към момента обстановката остава спокойна в града.

Паднала топола, паднали клони, срутени огради върху тротоарното платно и работник, пострадал при падане от строително скеле, са част от щетите, причинени от бурния вятър в града.

От Общината предупреждават хората да укрепят саксиите по балконите си, а по строителите обекти - скелетата и оградите на обектите. Важно е също така, за да не падат от вятъра билбордовете, фирмите, които организират рекламата в София, да проверят съоръженията си.

Заради силния дъжд без ток са част от домакинствата в Челопечене, Владая и Нови Искър, около София, съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. От компанията посочват, че аварийните им екипи ще останат на място и след работно време до отстраняване на проблемите.

Силният дъжд над София доведе до големи задръствания - колони от коли се натрупаха по ул. "Г.С. Раковски", бул. "Драган Цанков" и "Цариградско шосе", както и на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и Околовръстния път, в района на Горнобански път.

Аварийните екипи на столичната община отводняват задръстените шахти.

В останалата част от страната най-силен беше вятърът в Хасково, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Велико Търново.

Поривите в Хасково достигнаха 86 километра в чася. Вятърът събори част от външна санирана плоскост на блок в квартал "Орфей".

Стихията отнесе и част от покрива на спортната зала "Младост" в Димитровград. Ламаринените панели са паднали на площадката и преградили един от входовете на сградата. Бурята е откъртила тежки релси, с които са били прикрепени покривните конструкции. Пострадали граждани няма.

Кметът на Димитровград Иво Димов разпореди да започне спешен ремонт.

Пороен дъжд, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, се изсипа над Благоевград в късния следобед. Десетки коли спряха по основните  булеварди  на областния център, тъй като видимостта е силно намалена. Силният вятър събори дърво в двора на едно от училищата  в града, но за щастие  няма пострадали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България