Бурята "Офелия" премина през Шотландия и Северна Англия

Бурята "Офелия" премина днес през Шотландия и Северна Англия, където събори дървета, електропроводи и предизвика смущения в транспорта, ден след като отне живота на трима души и остави стотици без електричество в Ирландия, съобщи Асошиейтед прес.

Влаковете от Глазгоу, Единбург и Лондон за Абърдийн, Дънди и Пърт се движат със закъснение заради паднали на релсите дървета. В някои от засегнатите от бурята райони има недостиг на питейна вода.

Някои южни части на Норвегия алармираха тази сутрин за миризма на пушек, която според местния метеорологичен институт "Офелия" е донесла чак от Португалия и Испания, където горски пожари отнеха през уикенда живота на най-малко 41 души. Властите в Швеция съобщиха, че в Стокхолм и други шведски градове местни жители са звънели да сигнализират, че небето тази сутрин е било много по-мрачно от обикновено. Това вероятно също се дължи на силните ветрове на "Офелия", които носят смесица от червен пясък от Сахара и фини прахови частици от пожарите на Иберийския полуостров.

Бурята "Офелия" е съпроводена от необичайно високи за октомври температури в редица европейски държави, съобщи днес Световната метеорологична организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят