На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Буря в чаша вода на границата ни с Македония Зоран Заев се чуди как хем да спечели референдума за новото име на страната си, хем да не си разваля приятелството с Борисов

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Понякога среднощното бдение във Фейсбук носи и интересни изненади. Като тази например. Един от моите приятели там, някогашният министър на образованието в първото правителство на Любчо Георгиевски проф. Ненад Новковски се опитва да тълкува член 7 от договора между Македония и Гърция, подписан в Преспа през май. Повод е прословутото изявление на премиера Зоран Заев пред една местна телевизия, че „Илинденското въстание е македонско“.

Проф. Новковски, в чийто научен и обществен статут не бива да се съмняваме, си признава, че първоначално не е обърнал достатъчно внимание на въпросния член от договора, но сега, след напрежението, възникнало след изявлението на Заев, внимателно е анализирал записаното и е стигнал до извода: „ С оглед на това, че част от Илинденското въстание е било в Северна Гърция и е част от наследството на този регион от антиката до наши дни, като пише в чл. 7, Илинденското въстание би могло да бъде гръцко-македонско, но в никакъв случай наше, македонско“.

Журналистът Злате Мирчевски отговаря на професора: „Малко прекаляваш. Това въстание е Илинденско-Преображенско, което се е водело и в Одринско. Кога ние в Македония сме показали това въстание в истинската му светлина с всичките му събития и хронология? Акцент винаги сме поставяли на Крушево, което не е на територията на Гърция, нито пък на територията на България“.

„Няма никакво прекаляване – отговаря проф. Новковски- това въстание, според договорите, би могло да бъде само българско, или само гръцко- македонско, а в никакъв случай наше македонско“. На което Злате Мирчевски пояснява: „Ама затова ти споменах не случайно, че при нас акцентът се поставя само върху Крушево и върху събитията, които са се случили на територията на днешна Македония. Ако титовите историци и тяхната по- млада генерация разгледат всичко по-добре и за Одринско – кои са били тези, какви са били, знае се до къде ще се стигне. Кой е бил Михаил Герджиков, къде е бил роден и така нататък. Затова тази част дори не се споменава, а акцентът се поставя върху Крушево, Смилево, Мечкин камен. За това гърците няма да протестират, ама ако само се намекне, че то се е водело и в Гърция, става проблем…“

Да не оставаме с впечатлението, че само у нас изявлението и думите на македонския премиер пред една местна телевизия са предизвикали вълнение в горещите августовски дни. И оттатък границата този проблем вълнува хората, макар и в друг контекст. Ако за нас, както пролича от реакциите на политиците в България, става отново въпрос за претенция, да не кажа, за поредно обсебване на ключов момент от българската история, в Скопие нещата са далеч по-сложни, защото са поставени в политически контекст, свързан с бъдещето на Македония. Чак пък толкова ли? Ами чак толкова, даже и повече.

Преди да се опитаме да го анализираме, да кажа следното: дали Илинденското въстание е българско, дали е Илинденско-Преображенско, дори Илинденско-Преображенско-Кръстовденско, дали е само македонско или каквото и да е там, трябва да се произнесе смесената комисия от български македонски учени, създадена според договора на 1 август миналата година. Нали затова бе създадена тази мултидисциплинарна комисия от експерти по историята и образованието, за да поеме върху себе си дебата по тези спорни въпроси и с научни средства и документи да изясни истината, колкото и трудно да е това. И най-важното – идеята бе този дебат да не пречи на развитието на политическите и икономическите отношения между България и Македония. Създаването на въпросната комисия, която вече проведе първото си съвместно заседание, ми изглеждаше тогава, пък и сега, като послание от страна на политиците към историците – не ни се мотайте в краката, правете си историята там, изяснявайте се, спорете, шамари си бийте, но ни оставете ние да правим „голямата политика“. С други думи, историята – на историците, но голямата политика остава на Борисов и Заев – двамата премиери, подписали договора в Скопие миналата година, които имат най-голям принос за нормализирането на отношенията между двете държави.

И аз в това виждам голямата грешка на Заев да се захваща да тълкува характера на въстанието. Можеше само с една дума да препрати въпроса към комисията и да „си измие ръцете с нея“, както се казва. И всичко да бъде мирно и тихо – да не му са налага после да се оправдава и да се кълне в приятелство с България. И с това още повече да разбуни духовете в Македония, и да заостри критиките срещу себе си и срещу договорите, подписани с България и Гърция. И да даде нови козове в ръцете на опозицията, която го дебне зад всеки медиен ъгъл или събитие, за да постави под въпрос участието си в референдума на 30 септември, на който македонците трябва да отговорят на въпроса: Дали сте за членство в НАТО и в ЕС и за подкрепа на договора с Гърция?

Автоголът си е автогол. А и Заев, както несръчно направи въстанието македонско, така и несръчно се извини. Нарушил бил дипломатическия тон, без да каже променя ли мнението си въстанието, или не. Но пак повтарям- между българският и македонският контекст има малка, но съществена разлика. За нас това се превърна в поредната вътрешно-политическа закачка – как властите реагират на посланията отвъд границата, свързани с българската история. Те реагираха, както реагираха. Най-силно впечатление ми направи заканата на Борисов да припомни на македонците всичко това, когато дойде време да се гласува за членство в ЕС. Първо, аз от години пиша и говоря, че България трябва на двустранна основа да реши проблемите си в Македония преди от Скопие да започнат преговори за членство. Ако това не стане, колкото и да се перчим, почне ли преговорният процес, нещата отиват зле за нас. Ще има да преглъщаме поредните жаби. Добре, че все пак подписахме договора миналата година..Второ, ужасих се от перспективата Борисов да бъде този, който ще изпълни заканата си да „върне жеста“ на Заев, когато стане време да се гласува за приема на Македония в ЕС. Като гледам, преговорите на Скопие с Брюксел, ако почнат наистина през юни 2019-а , ще има да се влачат поне десетина година. Онзи хоризонт от 2025-а, който беше споменат за Сърбия и Черна гора, ми се вижда твърде близък за нашите брат’чеди от Македония. Та, питам и тогава Бойко Борисов ли ще бъде премиер, и Зоран Заев негов партньор край Вардар?

Македонският контекст е друг. Каквото и да говори Заев, както и да формулира въпроса за референдума, какъвто и „ченгел“ да поставя в първата част на въпроса (членство в НАТО и в ЕС), за да изтегли втората (договора с Гърция), рискът да не получи необходимия ценз от излезли да гласуват, си остава. Не помагат и хитрости от типа на прецедента от референдума през 1991 г., когато към питането за свободна и независима Македония бе закачена и втора част, даваща право за влизане в съюз с други суверенни държави от бивша Югославия. Та всички онези, които си харесваха Титова Югославия, гласуваха и така подкрепиха отделянето на Македония от СФРЮ. Вижте реториката на Заев от Преспа насам – тя с нищо не напомня на подобни случаи в други държави, кандидатстващи за членство в НАТО и ЕС. Няма „НАТО е гаранция за стабилност и сигурност“, няма „ЕС е влизане в богатото и просперитетно европейско семейство“. Или ако го има, е много малко в сравнение с това, че „бетонирахме македонското за векове напред“. Разбирам го – там го критикуват, там се защитава. В това число и с Илинденското въстание.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. „…голямата политика остава за Борисов…“ ли? Кажете „големият слугинаж“!

 2. Илинденското Въстание от 1903 г, е направено от Българите в областта Македония( може да я наричам и Скопска или Охридска област) срещу Нашествениците Ислямисти- Османци( турци, албанци, араби). Българите в Македония бяха 500 г под Турско РОбство и 70 г под Сръбско Владичество. Сърбите в Македония наричат българите – Фашисти, щото по времето на Хитлер, България се обединява с Македония. А сърбите, между 1945 и 1990 г, се наричаха – комунисти, а сега са просто сърби. Македония, като се обедини с България може да се преименува на Скопска или Охридска Област, както Благоевградска и Варненска област.

  1. За какви нашественици бълнуваш. Османската омперия е законна държава и въстанието е противозаконно акт. Българската държава няма никаква участие и не подкрепя по никакъв начин въстанието. Затова може да се нарича по всякакъв начин, но не и българско.

 3. българия през 1903 по никакъв начин не подкрепи илинденско-преображенското въстание,тя очакваше просто турците да свършат мръсната работа и след това да получат македония на тепсия без никакви усилия…затова и българия затваря границата със османската империя при кочериново,за да не могат „братята’оттатък рилска река да се спасят при „майка българия“.това е истината.подкрепата от българия се изразява в още по-големи жестокости от страна на турците в македония…а зоран заев в най-скоро време ще се прибере в струмица да сее пипер в задния си двор!

 4. Боко ибрика ще приеме всяяко име и каквото и да е, което берлин и вашингтон му наредят… макето няма никакъв проблем с боко.

 5. Drugarko Elizabeth Anguelova,spriah da cheta Vashia komentar do dumata HAMERIKANO,zashtoto tova e nachin na izraziavane na bivshi milicionero-voenni komundelnici tip Ataka.

 6. Изключително много ми хареса коментара на Бари.Можеше да бъде и по-дългичък.На обратния полюс са ссс и кхйй-двама малоумни кретена,раждани от проститутки.

 7. Джамбаски е прав. Но всичко това е известно и
  въпреки това Нинова говори за някви речи на
  омразата. Ричи на омразота са думите на твоите
  депутати . Те без свян,срам и комунистическа
  жестокост и гордост заявиха , че хилядите избити,
  безследно изчезнали и осъдени от престъпната
  ви власт си заслужават съдбата. Къде беше тогава
  ти председателя на партията която извърши този
  геноцит на българския народ?!?!?!Истината боли
  Истината никога не е реч на омразата.
  Но все пак г-н Джамбаски дори и всички български
  и македонски комунисти да бъдат на кол набити
  македонците няма да искат да имат нещо общо с
  българи татари дошли от майната си. Тяхното
  историческа памет като наследници на славнато
  местно древно население с основание вече е в
  кръвта им. Когато излизат исторически факти за
  ролята на гърците в изкривяването на древната
  история считам за кощунство да ги заставяме да
  се откажат от историческата си памет
  Ще си позволя цитат от книгата -THE BIRTH OF
  CLASSIC AL EUROPE.
  The earliest Greek city states, which began to emerge in
  the eighth century BC.owed nothing to the culture and
  institutions of the Mycenaean palaces; the eighth-
  century Greeks began with a ‘slate wiped clean’….
  The Greeks of the seventh and sixth century BC believe
  that their present-day city -state were the direct successors of the palace-states of the remote past
  /including the period of the Trojan War/ . We are now
  able to say with some certainty that the Greeks were,
  empirically,wrong: this ancient model of continuity
  between the ‘heroec age’ and the present day is not
  a true historical chronology, but a ‘CHRONOLOGY OF
  DESIRE ‘
  И ака говорим за CHRONOLOGY OF DESIRE римляните. всички романски народи дори и
  германци и англичани се обявяват за наследници
  изчезналите ,според българските историци,
  тракийски племена. Всички европейски народи
  дори и данайците търсят потеклото си от
  изчезналите траки. Само българските историци
  са политикокотрктни на руските диктатори.
  Обслужват руски имперски интереси. Македонизацията на българите зопочнсха руските
  консоли преди Интернационала и болшевизацията
  на тесните социалисти. С мъка чета статията на
  академик историк който се мъчи да оправдае
  Русия за безучастието и Илинденското възстание
  възстанието беше чисто българско . ако имаше
  поне малка гърци ,Сърбия или македонци друг. щеше да бъде отговора на Русия
  Русия е основния двигател за македонизма.БКП И
  БСП са тяхни слуги

 8. Уважаеми редактор, бих желал да изпратите. цитата на Цензор от книгата THE BIRTH OF
  CLASSICAL EUROPE като открито писмо до
  всички български историци- академици!!!!
  От кометата му е видно, че той ще ви е благодарен….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.