Бус с незрящи катастрофира, 9 убити (СНИМКИ, ОБЗОР)

Водачът навлязъл в насрещното платно

Осем незрящи мъже и жени и шофьорът им загинаха при зловеща катастрофа край ловешкото село Микре. 16 са ранените в пътната касапница, станала в петък към 12,50 часа.

Според МВР катастрофата станала при челен удар между пернишки пътнически микробус и камион от Шумен. В буса пътували 27 човека. Те били от съюза на инвалидите в Перник и били със зрителни увреждания. Прибирали се от екскурзия в Дряново и Севлиево и се прибирали към Перник. По първоначални данни водачът на буса навлязъл в насрещното платно и се разбил в камиона. На място загинали 6 човека, сред които и шофьорът. На място веднага пристигнали линейки, а полиция отцепи районът и затвори пътят. В спасителната акция се включиха и пожарникари. На път за болница загинали още двама от пътниците в буса. В здравното заведение издъхнал и трети от ранените. Според лекари част от приетите в болницата са в тежко състояние. Един от тях по-късно бил транспортиран до Плевен. Очакваше се други да бъдат откарани в София. Шофьорът на камиона и спътникът му са пострадали, но няма опасност за живота им. Свидетели на катастрофата изпаднали в шок и също потърсили лекарска помощ.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов към мястото на катастрофата бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница “Лозен”. На място пристигна и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той посети и пострадалите. Директорът на болницата в Ловеч д-р Анка Георгиева съобщи, че целият състав на болницата е повикан по спешност и са осигурени допълнителни консумативи за лечението на ранените.

Оцелелият шофьор на камиона разказал пред разследващите, че бусът изненадващо е навлязъл в неговото платно. Под ръководството на Окръжна прокуратура в Ловеч се изясняват причините за кръвопролитието на пътя.

Кметът на Перник Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на общината.

 

Превозвачът:

Пред инфаркт съм!

 

“Пред инфаркт съм, съсипан съм, много съм зле” - заяви собственикът на пернишката фирма превозвач “ВИ-ЕМ” ЕООД Юлиян Борисов, който пътуваше към мястото на катастрофата. Пред БЛИЦ той каза, че микробусът е бил на преглед и е технически изправен, а загиналият шофьор е на 49 години и е бил един от най-отговорните служители във фирмата му. Пълна проверка на “ВИ-ЕМ” нареди вчера на служителите от бившата ДАИ в Перник министърът на транспорта Ивайло Московски.

 

Черна статистика

Участъкът е един от най-смъртоносните

Пътят между Ябланица и Микре е един от най-черните участъци у нас. Почти всеки месец там ставата тежки катастрофи, при които има убити и ранени, сочи статистиката на КАТ.

През септември т. г. 21-годишна жена загина при челен удар. Шофьорът на другата кола бе ранен. Месец преди това при сблъсък между три автомобила бяха убити рускиня и тригодишното й дете. В болница бяха настанени 5-годишното братче и дядото на починалото дете. Преди малко повече от година катастрофа между автобус и автомобил взе три жертви в участъка. 25 пък бяха ранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България