Бутат емблематична къща във Варна

Не е в списъка на паметниците на културата, казаха от общината

Събарянето на стара емблематична сграда в центъра на Варна разбуни духовете в социалните мрежи.

Тя се намира на крайбрежния булевард "Приморски", строена е през далечната 1933 г. по проект на прочутия архитект Антон Франгя и е била къщата на търговеца Ради Чаталов, обясни за "Труд" Християн Облаков, изследовател на историята на Стара Варна. През 1940 г. в сградата е открито първото консулство на Русия. Имало е предложение, но тя не е влязла в списъка с паметници - сгради с недвижима културна ценност.

За имота има одобрен ПУП от 2008 година. Проектът предвижда строеж на 6-етажна сграда с подпокривни помещения, като строителството е трета категория, подлежи на контрол и въвеждане в експлоатация от РДНСК, казаха в отговор на "Труд" от пресцентъра на община Варна.

Как и защо не е прието предложението за паметник на културата от Националния институт за недвижимо културно наследство/НИНКН/, възмущават се варненци. Има и други мнения, че отдавна се руши и е превърната в бунище.

Арх. Антон Франгя, както е известен в историята на морската столица като Бароковия архитект, е проектирал музея на Владислав Варненчик и в тандем с арх. Стефан Бенев е работил и в Анкара и е правил проекти на правителствени сгради по времето на Кемал Ататюрк, припомня Християн Облаков. Франгя е създавал новите модернистични виждания за архитектура у нас, характерни за арт деко, които е въплътил в прекрасните къщи край морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България