Бутат незаконните постройки в циганския квартал на Стара Загора

Циганската махала “Лозенец” в Стара Загора. Снимка от фейсбук, архив

Акция по премахване на 54 незаконни къщи ще се проведе в ромския квартал на Стара Загора „Лозенец“. Постройките, част от които масивни на по няколко етажа, се намират в зелени площи и в опасна близост до дере, както и до опожарявана неколкократно гора. Планирано е булдозерите да влязат в квартала в 9:30 часа под засилена охрана на полиция и жандармерия, предаде БНР.

Близо година и половина е била необходима на Община Стара Загора да извърви юридическата процедура за премахването на незаконните постройки. Връчени са заповеди за доброволно и принудително събаряне на къщите като обитателите са обжалвали в съда всяка една от процедурите, обясни кметът Живко Тодоров. По думите му акцията не е свързана с предстоящите избори:

„Съдът се произнесе в полза на общината. Тези заповеди влязоха в сила. Изчакахме да мине зимата и сега вече през април месец можем да преминем към премахване на тези постройки. Тази информация е за всички онези, които ще кажат, че премахваме предизборно“.

Кметът уточни, че нито един от обитателите на тези постройки не е подал молба за настаняване в общинско жилище. Къщите са вдигнати незаконно през последните 15 години. Предстои процедурата по премахването на още 80 къщи в квартал Лозенец. Около 130 пък са незаконните постройки, които е съборила общината под ръководството на Живко Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България