На 18 октомври 2018 да почерпят

Вижте къде е отведен Северин Красимиров след кацането му в София (ВИДЕО)

В Германия е предотвратен терористичен атентат на „Ислямска държава“

Главният архитект на сръбската столица Милутин Фолич: В Белград, като в София, убеждаваме хората да слязат от колите си Създават един от най-дългите паркове в Европа и мост-произведение на изкуството

Български светини в сърцето на Кападокия Изложбата представя фотографии на културни обекти като Рилския манастир, Боянската църква, Тракийската и Казанлъшката гробници

Изчезваме по естествен път 4,9 млн. остава населението на България до 2070 година, сочи доклад за националната сигурност

Премиерът Борисов: Толкова ежедневни станаха спорове на патриотите, че не намирам за интересно дори да ги коментирам (СНИМКИ И ВИДЕО) В Брюксел получил извинения от всички, подвели се по клеветническата кампания за убийството на Виктория Маринова

Нужни са 10,5 млрд. лв. за пътна безопасност Лошите шосета водят до 19 пъти повече загуби от катастрофи

ДДС при ползване на имот от шефа на фирмата

Пуснаха под гаранция шофьора, блъснал момче на пешеходна пътека в Своге

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 октомври 2018

163 млн. лв. получава спешна помощ 237 обекта от системата ще бъдат подпомогнати и обновени

26-годишен мъж е загинал при катастрофа във Варна

Отговорност за чужда вина в сделки с горива Никъде по света няма такава практика

Германци носят старите ни дрехи 50 000 тона се обработват на година в България

Българинът живее 7 години по-малко от жена си Мъжете се чувстват най-добре в държавите със стабилни и високи доходи

България е на последно място в ЕС по продължителност на живота.

Българинът умира 7 години преди жена си. Средната продължителност на живота при мъжете е 71,3 години, докато при жените е със 7,1 години по-висока – 78,4 години, обявиха от Националния статистически институт. Това обаче не е свързано само с физическите разлики между мъжете и жените, а и с начина на живот – каква професия има човек, под какъв стрес живее и доколко се грижи за здравето си. За период от 10 години, между 2007 г. и 2017 г., средната продължителност на живот при мъжете е нараснала с 2 години, а при жените – с 2,1 години. Удължаването на живота е нормална тенденция в целия свят. Условията на живот и здравеопазването се подобряват с всяка изминала година. Но същевременно статистическите данни показват, че разликата между мъжете и жените в България се увеличава.

0203_2_228392

Очакваната средна продължителност на живота общо за населението на страната, изчислена за периода 2015-2017 г., е 74,8 години, като спрямо предходния период (2014-2016 г.) тя се увеличава с 0,1 години. Оказва се, че има много тясна зависимост между размера на доходите и продължителността на живот. Доходите в България са най-ниските в ЕС. За един час работа в страните от ЕС хората получават средно по 23,1 евро, докато в България взимат по 5,1 евро, или близо четири пъти по-малко, сочат данните на Евростат. Същевременно България се нарежда на първо място в ЕС по най-малка продължителност на живота. Веднага след нас са Латвия и Литва, където живеят средно по 74,9 години.

Любопитно е да се погледне в кои страни живеят най-дълго мъжете, и в кои жените. Оказва се, че като цяло има тенденция дамите да живеят най-дълго в страните, които са известни с хубавата си кухня – Испания (където достигат средно до 85,7 години), Франция (85,5 г.) и Италия (84,9 г.). В Швейцария жените също имат дълъг живот, който достига средно до 85,1 години. А мъжете живеят най-дълго в страни с високи доходи и ниска безработица – Исландия (81,2 г.), Лихтенщайн (80,9 г.) и Швейцария (80,8 г.). Добрата храна, заедно с доходите и нивото на здравеопазване имат съществено влияние върху продължителността на живота. Същевременно обаче начинът на живот и парите имат различно влияние върху мъжете и жените. В държавите с ниска безработица и стабилни доходи мъжете се чувстват сигурни за финансовото състояние на семейството и нямат големи грижи за изхранване на децата. Това намалява стреса в ежедневието и увеличава средната продължителност на живота им. Докато в страните с по-бохемски начин на живот, жените живеят най-дълго, дори тези държави да имат икономически проблеми като например доста голям държавен дълг и сравнително голяма безработица.

Интересно е да се види как влияе продължителността на работния ден върху продължителността на живота. В Холандия работят най-малко в ЕС. Средната продължителност на работната седмица там е само 30,3 часа, или 10 часа по-малко, отколкото в България. Затова Холандия е известна с това, че предлага най-добрия баланс между професионален и личен живот. Средната продължителност на живот на холандците обаче е 81,6 години, което ги нарежда някъде по средата сред страните от ЕС. Това показва, че работното време не е решаващо за продължителността на живота.

2,8 години допълнително
за хората в градовете

Средната продължителност на живота на населението в градовете в България е с 2,8 години по-висока (75,6 години), отколкото на хората в селата (72,8 години), сочат данните на Националния статистически институт. Това доказва, че професията на човек и достъпът до здравеопазване имат огромно значение за продължителността на живота. В селата въздухът е по-чист, отколкото в градовете, но явно това не е достатъчно за дълголетие. За последните 10 години, от 2007 г. насам, за населението в градовете продължителността на живот е нараснала с 2,6 години, а за жителите на селата увеличението е два пъти по-малко – само с 1,3 години. Явно достъпът до здравеопазване, което е свързано както с размера на доходите, така и с наличието на лечебно заведение, е от съществено значение за годините, до които ще доживее човек.

Умираме най-млади в ЕС
Швейцария и Испания са отличници

Най-разпространеният икономически критерий, който показва стандарта на живот е брутният вътрешен продукт (БВП) на страната. По този показател България твърдо заема последното място в ЕС. Но за да се оцени една страна, може да се погледне и до колко години достигат нейните жители, както и колко деца раждат. Лошото е, че по отношение на очакваната продължителност на живота българите отново са на последно място в ЕС със 74,8 години. Като цяло бившите социалистически страни показват по-лош резултат по отношение на продължителността на живота, отколкото по-развитите държави в Западна Европа. Но най-интересното е кои са отличниците и какво можем да научим от тях.

Първото място си поделят Швейцария и Испания (и двете по 83 години). След това се нареждат Италия и Лихтенщайн, които също имат равен резултат (82,7 г.). На следващите места са Исландия (82,5 г.), и Франция, Люксембург и Норвегия (всичките по 82,4 г.).

Макар на първо място е Швейцария се оказва, че парите не са най-решаващи за да имате дълг живот. Защото Испания и Италия често се посочват като страни с твърде голям държавен дълг, а техният БВП на човек е доста по-малък от този на богатите страни в Европа. Оказва се, че на преден план излизат фактори като начина на живот и храната. Швейцария е страната с най-много референдуми и пряка демокрация. В същото време там има ред и правила за всичко, като това не се възприема от местните жители като ограничение. А по-скоро като начин да се живее спокойно без някой да натрапва своите виждания. В Испания и Италия за продължителността на живота огромна роля има средиземноморската кухня, която се препоръчва от много специалисти. Оказва се, че спокойният живот и добрата храна имат много по-голямо значение за здравословния живот от размера на държавния дълг и ръста на БВП. Затова и бившите социалистически страни, в които се правят редица реформи, свързани с чести промени, показват доста лоши резултати по продължителност на живота.

Региони
София и Кърджали са с най-много дълголетници

Очакваната продължителност на живота в България варира от 72,9 години в областите Враца и Монтана до 76,4 години в областите София (столица) и Кърджали, обявиха от Националния статистически институт. Враца и Монтана са областите с най-ниски доходи в станата, а в столицата заплатите са най-високи и има най-много болници. Това доказва, че доходите и достъпът до здравеопазване имат решаващо значение за продължителността на живота.
Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8 години), а най-малка – в област Шумен (5,9 години), показват още данните на НСИ.

Трайна тенденция:
Демографската криза
се задълбочава

Процесът на намаляване и застаряване на населението в България продължава. Намаляват броят на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост; увеличават се починалите лица и коефициентът на обща смъртност; задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. Тези негативни тенденции отчете през месец април, т.г. националната статистика, базирайки се на данни от цялата 2017 г.
Към 31 декември 2017 г. населението на страната е било 7 050 034 души, което представлява 1.4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2016 г. населението на страната намалява с 51 825 души, или с 0.7%. Мъжете са 3 422 409 (48.5%), а жените – 3 627 625 (51.5%), или на 1 000 мъже се падат 1 060 жени. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.
По отношение на застаряването в края на миналата година лицата на 65 и повече навършени години са 1 481 908, или 21.0% от нацията.

25 597 са дошли
в България
Над 31 хиляди
са емигрантите ни за година

През 2017 г. 31 586 души са променили адреса си от България в чужбина, като 50.8% от тях са мъже, сочат данни на НСИ. Всеки втори емигрант е на възраст 20 – 39 г. Тези на под 20 г. са 14.6%, а 6.9% са на 60 и повече лета. Най-предпочитани дестинации са Германия (22.0%), Обединеното кралство (16.3%) и Испания (12.2%).
Имигрантите у нас са както българи, така и граждани на други страни. През 2017 г. 25 597 лица са променили местоживеенето си от чужбина в България. 48.7% от тях са мъже, а 51.3% – жени. Сред дошлите да живеят в страната 36.2% са на възраст 20 – 39 г., а 27% са между 40 и 59-годишни. Имигрантите на под 20 г. са 20.5%, а тези над 60 г. са 16.3%. Най-висок е делът на идващите от Турция (23.7%), Руската федерация (11.7%) и Германия (6.9%).
След 1990 г. се наблюдава характерно отрицателен естествен прираст на населението у нас. През 2017 г. в резултат тези процеси то е намаляло с 45 836 души. Редуцирането, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 6.5‰. Коефициентът на естествения прираст в градовете е минус 4.0‰, а в селата – минус 13.5‰. През 2017 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. Най-малко са засегнати областите София и Сливен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Алкохола и цигарите ексесивно,не ходене на лека и чудеснооо!!!Алкохолните маратони от 16 годишна до 50 годишна възраст не прощават,като добавим и великолепната храма и чудните ни лекари понякога и това е резултата!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.